Till höger: Ulrika Hyllert på demonstrationen i Göteborg. Till vänster: Ursula Berge och Simon Vinge på demonstrationen i Stockholm.

klimat Idag genomfördes den största svenska klimatdemonstrationen någonsin i Stockholm. Flera fackliga representanter deltog i demonstrationerna, men utan sina förbund.

Idag samlades drygt 50 000 människor på Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera för klimatet. Tåget gick till Kungsträdgården, och när de första kom fram var det fortfarande människor som inte lämnat startplatsen. Liksom alla fredagar var det Fridays For Future som anordnade, men till skillnaden från förut var det idag inte Skolstrejk för klimatet, utan Alla för klimatet. I ”alla” ingick även representanter från olika fackförbund.

 

Början av tåget. Foto: Anna Wikström

 

Ursula Berge (till vänster i första bilden) är samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

– Förbundet har uppmanat sina medlemmar att delta genom att tipsa om var demonstrationerna finns, ge tillgång till stödmaterial och lägga upp skyltar som man kan skriva ut. Men vi är bara en handfull som är här tillsammans idag.

Istället har förbundet uppmuntrat att medlemmarna själva ska ta initiativ.

– Vi uppmuntrar att de själva ska ta upp den här frågan med sina arbetsgivare och vi har sett att många arbetsgivare också tycker att det är okej.

Ursula Berge berättar att hon är glad över att ha deltagit.

– Det är fantastiskt. Det roligaste är att se att det är så många unga på plats, att det är de som drivit upp den här frågan och tagit initiativ. Det visar ju att det är dags för oss vuxna att ta ansvar nu.

 

LO var en av de fackliga organisationer som demonstrerade gemensamt. Foto: Anna Wikström

 

Ulrika Hyllert (till höger i första bilden) är förbundsordförande för Journalistförbundet, och i demonstrerar i Göteborg i sällskap av förbundets vice ordförande. Men någon samordnat deltagande från förbundet blev det inte.

– Vi, och alla förbund och centralorganisationer som jag känner till, har uppmuntrat sina medlemmar att delta i manifestationer. Men vi har inte utlyst någon politisk strejk, och det är väldigt ovanligt att vi gör det.

Förbundet är positiva till att journalister demonstrerar, så länge det inte krockar med det journalistiska uppdraget.

– Det ingår i yrket att tänka på trovärdighet och neutralitet. Många journalister ska förstås arbeta med att bevaka demonstrationerna idag och det tycker jag så klart är rätt.

Ulrika Hyllert har tidigare gått ut offentligt med att hon ska demonstrera, och ser det som en självklarhet.

– För mig som förbundsordförande känns det självklart att delta och visa mitt stöd, och visa att vi som fackförbund vill göra det vi kan. Vi vill visa det är viktig och angelägen fråga och att klimatfrågan också är en facklig fråga. 

 

Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Anna Wikström

 

Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Anna Wikström