Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd kräver ett möte med stsminister Ulf Kristersson med anledning av de många dödsolyckorna i byggbranschen. Foto: Byggnads, Ninni Andersson/Regeringskansliet och Byggföretagen.

Dödsolyckorna Byggnads förbundsordförande och Byggföretagens vd vill att politikerna agerar. 

De arbetsrelaterade dödsolyckorna i Sverige ökar och 2023 kommer att bli det värsta året på länge när det gäller antalet dödsfall. En bransch som varit hårt drabbad är byggbranschen. I förra veckan dog fem byggnadsarbetare i hissolyckan i Sundbyberg och totalt har 17 personer som jobbar i byggbranschen omkommit i år.

Vill att politikerna lyssnar

För att stävja detta kräver nu Byggnads och Byggföretagen ett möte med statsminister Ulf Kristersson.

– Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken måste lyssna på parterna och agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Och han får medhåll av Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Byggbranschens seriösa aktörer kan inte vända utvecklingen ensamma. Det behövs politiska initiativ. Parterna må ha olika ingångsvärden i diskussionen, men är helt överens om att byggbranschen måste vara attraktiv, sund och säker, säger hon i ett pressmeddelande.