Ingen höjning av a-kassan och inte heller någon tredje pappamånad. Alliansen presenterade ett valmanifest med få nyheter.

Valmanifestet, som presenterades av allianspartierna på en pressträff i Nacka, innehöll inte några stora nyheter. Många av löftena hade redan presenterats under Almedalsveckan och i utspel efter sommaren.

Flera frågor där partierna tycker olika kom inte med i valmanifestet. Bland annat nämns inte en höjd a-kassa i alliansens valmanifest. Något alla partier förutom Moderaterna vill se. Här tycks Moderaterna ha fått sin vilja igenom. Även frågan om en tredje pappamånad gick onämnt förbi under presskonferensen. Folkpartiets stridsfråga, en förstatligad skola, ingår inte heller i den gemensamma planen för kommande mandatperiod.

Fredrik Reinfeldt (M) öppnade presskonferensen med att prata om att det inte kommer att göras några stora skattesänkningar på arbete.
– Under kommande mandatperiod finns det inget utrymme för större skattesänkningar, sa han.

Däremot presenterades en sänkning av arbetsgivaravgifter för personer under 23 år till 10,5 procent.

Därefter pratade statsministern om jobben. Fem miljoner personer ska vara i arbete till 2020. Jobben ska skapas genom det så kallade Sverigebygget som allianspartierna presenterade under Almedalsveckan. Genom att bygga 300 000 nya bostäder ska arbetstillfällen skapas, bland annat 20 000 nya jobb inom byggsektorn.

Jan Björklund (FP) talade om att sju miljarder kronor ska läggas på skolan. Målet är att Sverige ska ligga i tio i topp i Pisa-mätningen inom tio år. Vid senaste mätningen låg Sverige på 38 plats.

Han talade också om att lärarna kommer att se sina löner öka med 10 000 kronor inom de kommande sju åren. Där efter upprepade han satsningen på förstelärare. Var femte lärare ska vara förstelärare, vilket ger 5000 kronor mer i plånboken.

Betyg ska ges från fjärde klass och ordningsomdömen ska införas, även om det är frivilligt.
– Detta gör Sverige till ett mer normalt land. Vi har varit väldigt udda och onormala i de här frågorna sen 80-talet, sa Jan Björklund.

Folkpartiet som vill lansera sig som ett liberalt feministiskt alternativ lovade att alliansen ska öka jämställdhetsbonusen. Föräldrar som delar helt lika på föräldraledigheten ska få en ökad bonus. I dagsläget delas 13 500 kronor ut som mest. Detta vill Folkpartiet öka till 19 500 kronor.

Annie Lööf vill, som hon nämnde härom veckan, bidra till att fler åker miljöbil. 55 000 kronor utlovas till den som köper en miljövänlig bil.

Kristdemokraterna repeterade löftet från i somras om att satsa på de minsta i skolan. En miljard kronor ska satsas på att minska barngrupper i förskolan. Vad som var nytt var att de vill göra en större satsning på barn och ungas psykiska hälsa.

Något som absolut inte nämndes under pressträffen var kollektivavtal, arbetsmiljö och staplade visstidsanställningar. Alliansföreträdarna valde också att inte trycka på vallöftet om att provanställningstiden ska förlängas från sex till tolv månader.

>> Dagens Arenas politiske chefredaktör Eric Sundström kommer att kommentera valmanifestet i Studio Ett klockan 16.00 den 1/9.