Bild: Skärmdump från youtube.
Bild: Skärmdump från youtube.

I dag dömdes Dror Feiler till 10 400 kronor i böter för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha spelat saxofon på flera av Sverigedemokraternas möten. ”Jag tycker att man har rätt att bua”, säger Feiler.

Under Sverigedemokraternas valturné spelade aktivisten och vänsterpartisten Dror Feiler bland annat saxofon för att överrösta talarna under partiets möten. I dag blev han dömd till 80 dagsböter som uppgår till 10 400 kronor för tre fall av ohörsamhet mot ordningsmakten och ett fall av våldsamt motstånd, det rapporterar Sveriges television. Ett för hårt straff, enligt honom själv.

– Om man jämför med domen för de som sjöng psalmer för att stoppa demonstrationen i Jönköping: de blev dömda, men de fick en krona i böter. Domaren ansåg att han var tvungen döma dem, men att det de gjorde var okej. I mitt fall är det precis tvärt om. Jag tycker att det är en alldeles för hård dom och att anklagelserna är ganska absurda, säger Dror Feiler.

Han tycker det är konstigt att bara han blir straffad för någonting som tusentals människor gjorde gemensamt och att det är märkligt att han var den enda som blev arresterad. Dror Feiler ser allvarligt på konsekvenserna av domen.

– Jag tycker att man har rätt att bua, eller applådera ett tal, man har rätt att säga vad man tycker om talaren. När polisen plötsligt upphäver det blir det en fara för demokratin. De upphäver våra demokratiska fri- och rättigheter, säger han.

Dror Feiler vill överklaga. Han meddelar att han ska prata med sin advokat och se över möjligheterna.

– Jag tycker inte att jag är skyldig. De frågade vad mitt syfte var. Mitt syfte var att använda mig av min yttrandefrihet, inte att störa. Om man går på en fotbollsmatch får man bua på motståndarlaget, eller på sitt egna lag om man tycker de spelar dåligt. Det är ingen som blir arresterad för det även om spelarna kan uppfatta det som störande, säger han.

Se ett klipp på en av gångerna Dror Feiler omhändertas av polisen.