Elias Ytterbrink Bild: Catharina Fyrberg
Elias Ytterbrink Bild: Catharina Fyrberg

I morgon inleds rättegången mot fem personer som är åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att de sjungit psalmer för att förhindra Svenskarnas partis demonstration i Jönköping den första maj.

Den första maj i år demonstrerade Svenskarnas parti på Jönköpings gator. En demonstration de fått tillstånd för. Polisen hade lovat kyrkan att partiet inte fick påbörja demonstrationen innan gudstjänstens slut.

För att förhindra demonstrationen satte sig ett tjugotal personer på gatan och sjöng psalmer som en förlängning av sin gudstjänst. När polisen bad dem flytta på sig vägrade de, vilket nu lett till åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten. I morgon inleds rättegången mot fem av personerna i Jönköpings tingsrätt.

En av dem är Elias Ytterbrink som är på väg till Jönköping för att förbereda sig inför morgondagens rättegång när Dagens Arena når honom.

– Vi är de enda som åtalas efter händelserna den dagen. Många ur det nazistiska partiet omhändertogs för att de var maskerade eller betedde sig våldsamt och en av dem greps på grund av misshandel. Det finns på film. Men det är oss åklagaren väljer att gå vidare med, säger han.

De åtalade erkänner alla faktiska omständigheter men menar att de inte borde dömas. Jurist Tomas Fridh kommer att yrka på frikännande.

– Vi kommer att åberopa nödvärn och religionsfrihet. Det är centralt i kristen tro att stå upp mot rasism och nazism. Det var helt klart att Svenskarnas parti skulle begå hets mot folkgrupp och vi ville förhindra det. Nu får vi se hur rättsväsendet väger vår yttrandefrihet och rätt att utöva religion mot Svenskarnas partis rätt att basunera ut sitt budskap, säger Elias Ytterbrink.

Han menar att polisen lovat att de skulle gripa personer som begick hets mot folkgrupp, men att de lät dem fortsätta trots att de bar nazistiska symboler och skanderade nazistiska slagord.

– Polisen är slapphänta mot nazistiska brott. Jag tycker att det är märkligt att man ens pratar om yttrandefrihet när det kommer till nazistiska budskap, säger Elias Ytterbrink.

Ytterligare en motdemonstrant har åtalats och dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten, rättegången ägde rum i augusti och den åtalade dömdes till dagsböter.