Dilma Rousseff
Dilma Rousseff, Foto: Jonas Pereira/Agência Senado

Brasiliens kongress har röstat för en fortsatt riksrättsprocess mot president Dilma Rousseff. Nu avgör senaten om presidenten ska ställas inför rätta.

Det krävdes två tredjedelars majoritet i kongressen för att frågan om riksrätt skulle tas upp i senaten. Efter en fem timmars lång debatt röstade kongressen tidigt på måndagsmorgonen svensk tid ja till att föra fallet vidare, skriver TT.

Brasiliens president Dilma Rousseff är därmed ett steg närmare åtal. Nu väntar en omröstning i senaten, där det bara behövs en enkel majoritet för att hon ska ställas inför riksrätt.

– Det är en mycket allvarlig process hon hamnar i och ett otroligt bakslag politiskt, säger Mikael Wigell, forskare och Brasilienexpert vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, till TT.

Dilma, som hon kallas i Brasilien, anklagas för att ha tagit pengar från statliga banker för att täcka upp för ett underskott i statsbudgeten. Det har gjorts av tidigare presidenter förut, men missnöjet med Dilma och kraven på riksrätt bottnar i hennes inblandning i korruptionshärvan i det statliga oljebolaget Petrobras. Flera höga chefer inom Petrobras har avslöjats med att ta emot mutor från byggbolag under den tid då Dilma Rousseff var ordförande för oljebolaget.

Korruptionshärvan i kombination med regeringens miljardinvesteringar i arenor inför fotbolls-VM 2014 – på bekostnad av satsningar på utbildning och infrastruktur – har startat igång landsomfattande demonstrationer mot presidenten.

Samtidigt har hennes politiska motståndare sett sin chans. Brasiliens största parti PMBD hoppade nyligen av regeringssamarbetet med Arbetarpartiet PT i protest mot presidenten. Om senaten röstar ja till riksrätt mot Dilma blir det PMBD:s partiledare och landets vicepresident Michel Temer som tar över presidentposten under de 180 dagar som rättegången pågår.

Om Dilma fälls kommer Michel Temer att sitta kvar som president fram till nästa val 2018. Men även han utreds för inblandning i Petrobrashärvan.

Flera demonstrationer har också hållits för Dilma. Presidentens anhängare anser att hon är utsatt för en kupp, och att riksrättsprocessen är ett hot mot demokratin. Reaktionerna på beskedet från kongressen har därför varit delade. Både jubel och tårar syntes på gatorna i Brasilien efter omröstningen.

I maj väntas senaten avgöra om det blir riksrätt för president Dilma Rousseff eller inte.