Bild: News Øresund - Peter Mulvany
Bild: News Øresund - Peter Mulvany

På förhand tycktes avtalsrörelsen bli oroligare än vanligt. Men så har det inte blivit, enligt Medlingsinstitutet. Den svenska modellen håller fortfarande.

Ingen LO-samordning, stora skillnader mellan parternas krav och fackförbund som ville ha högre löneökningar än industrins märke. Det mesta tydde på att årets avtalsrörelse skulle bli turbulent.

Men nu när avtalen är klara för över hälften av de 3 miljoner anställda som årets avtalsrörelse gäller kan Medlingsinstitutet konstatera så inte blivit fallet. Antalet medlingsuppdrag inte har varit fler än vanligt, rapporterar Sveriges Radio.

– Så här långt har det inte blivit fler konflikter än tidigare stora avtalsår. Det är lite fler än 2013, men det är färre konflikter än 2012 om man räknar i antalet förlorade arbetsdagar, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson till SR.

Och den svenska modellen har inte brutits. Det så kallad märket – alltså att industrins löneökningar ska vara norm för övriga avtal – håller än. Bara undersköterskorna har fått högre löneökningar än industriavtalets 2,2 procent. De landar på 4,3 procent det första året, men eftersom övriga medlemmar i Kommunal håller sig till märket har det accepterats av andra fackförbund och arbetsgivare.

Inte heller Medlingsinstitutet ser undersköterskornas löneökning som ett avsteg från den svenska modellen.

– Tanken med den här modellen är att det ska vara möjligt med relativlöneförändringar, säger Carina Gunnarsson till SR.