Christiania, Köpenhamn (Wikimedia)

Nyhet Danmarks huvudstad Köpenhamn blir allt mer dominerad av övre medelklass. Folk med vanliga jobb har inte råd att bo där längre. Det vill danska S-regeringen ändra på. Billiga bostäder ska byggas både i Christiania och på Strandvägen.

Den danska regeringen pekar ut 14 områden kring huvudstaden där den menar att billiga bostäder kan byggas.

– Det gläder mig att be Christiania att vara med på att bygga bostäder för vanligt folk, sa inrikes- och bostadsminister Kaare Dybvad (S) när han presenterade regeringens bostadspaket på tisdagen.

Men det handlar inte bara om det sedan 50 år ockuperade Christiania. Strandvägen i norra Köpenhamn har ungefär samma symboliska klang som boning för den allra rikaste överklassen som i Stockholm eller Djursholm. Där vill danska regeringen bygga bostäder vid Charlottenlunds station.

22 000 nya allmännyttiga bostäder ska byggas i städerna fram till 2035. 4 000 studentbostäder ska till i Köpenhamnsområdet. Och regeringen vill bygga 1 700 bostäder på 55 kvadrat som ska få kosta max 3 500 danska kronor i månaden till de som balanserar på gränsen till hemlöshet.

Finansieringen på 10 miljarder kronor (13,6 miljarder SEK) ska komma från Nybyggerifonden, dit de danska allmännyttiga bostadsföretagen betalar en årlig avgift. Pengar därifrån har till exempel även använts till upprustningar av motsvarigheten till miljonprogramsområden.

Men regeringen menar också att det kan bli aktuellt att köpa fastigheter som görs om till allmännyttiga bostäder.

– En bostad ska inte först och främst vara en vara, utan en plats där man känner sig hemma. Vi står nu vid ett vägskäl, antingen fortsätter vi den marknadsstyrda utvecklingen, eller så investerar vi i bostäder där vanligt folk har råd att bo.

Författaren och journalisten Lars Olsen beskrev ihop med forskare och statistiker tidigare i år i boken ”Rige børn leger bedst” (Rika barn leker bäst) hur det danska klassamhället såg ut och förändras. Han var också en av de medverkande på regeringens konferens om ”Framtidens Danmark” i augusti.

– Går man 30 år tillbaka var Köpenhamn en arbetarstad. I dag är Köpenhamn dominerat av högre medelklass och universitetsstuderande, säger han till Berlingske.

– De som är låg- och medelinkomsttagare pressas ut från staden. Jag tycker det är djupt problematiskt. En stad som domineras av högre medelklass och universitetsstuderande ger en skevhet i förhållande till övriga landet. Bilden man får av Danmark genom huvudstaden stämmer inte överens med ”det riktiga Danmark”, fortsätter han.

Det som kallas ”Fristaden Christiania” har i 50 år gett plats åt alternativa livsstilar, alternativa restauranger och butiker, men mest känt är Pusher Street där haschhandeln sker öppet. Från början dominerades området av yngre, men medelåldern har blivit allt högre bland de i dag runt 800 invånarna.

Från att det var Christianiter som sålde hasch har kriminella gäng tagit över. I juli blev en 22-årig man nedskjuten och dödad bland haschbodarna på gatan. Danska regeringar sedan 1971 har försökt att förändra eller stänga området, men så här långt misslyckats.

Men att omvandla området till ett allmännyttigt bostadsområde har ingen testat förrän nu.

 

Text: Janne Sundling

 

Anm: Enligt Ekstrabladet har de konkreta uppgifterna om var bostäderna ska byggas raderats från regeringens hemsida.