Covid-test och taxibolagen som kör ut dem: Taxi Kurir och Sverigetaxi.

corona Flera personer som fått covid-test levererat hem uppger att chauffören som gav dem testet saknade skyddsutrustning och överlämnade testet direkt i handen. Men det ansvariga taxibolaget har en helt annan uppfattning om hur överlämningen går till.

Sedan i måndags kan alla stockholmare beställa kostnadsfri provtagning av covid-19, vid pågående sjukdom, eller för antikroppar. Testerna för aktiv sjukdom levereras hem med taxi till personerna, och hämtas sedan upp igen när provtagning gjorts.

Men flera personer som Dagens Arena varit i kontakt med uppger att de reagerat på att chauffören lämnat över och hämtat testet igen direkt i handen, utan någon skyddsutrustning, trots att personerna ifråga i de flesta fall är sjuka.

»Personen måste ha jobbat hela dagen för att han kom klockan 22 och hade en lång lista med personer han ännu inte hunnit åka till. Jag blev mycket illa berörd av risken som han utsatte sig för, utan någon skyddsutrustning, inte ens handskar« uppger en person som Dagens Arena har varit i kontakt med, och som fick ett test för aktiv Covid-19 hemlevererat under tisdagen.

En annan person reagerade också på att hon fick hämta och lämna testet i en stor korg med massa andra tester som stod på sätet bredvid chauffören. Chauffören påtalade att han inte hade några handskar:

– Han ringde och sa: »nu kommer jag om sex minuter, kom ner och lägg påsen i korgen bredvid men, jag har inga skyddshandskar«. Det kändes mycket obehagligt, säger personen.

En tredje person som Dagens Arena pratar med uppger att hon fick hämta testet själv ur en plastlåda som chauffören räckte fram utanför porten. Avståndet mellan dem var då ungefär 1,5 meter, men chauffören hade varken munskydd eller annan skyddsutrustning. När testet är gjort ska det hämtas upp igen och det väntar personen på i skrivande stund:

»Nu ska jag lämna snart och frågade då om jag bara skulle lämna det utanför dörren när han ringer, men han sa att han ringer så gör vi på samma sätt, att jag lägger det i lådan«.

Sms till privatperson om leverans av Covid-test.

Sanaz Charbaf fick sitt test hemlevererat på onsdagsmorgonen och hade förberett sig för en överlämning på distans:

– Jag hade öppnat dörren och tänkte att han skulle lämna det på marken men sen blev det att han räckte över det. Jag tänkte på att han såg ut som vilken taxichaufför som helst och hade ingen skyddsutrustning, säger Sanaz Charbaf, som har haft Covid-symtom sedan en och en halv vecka men nu är på bättringsvägen.

Kände du obehag för dig eller honom ur smittosynpunkt?

– Ja, men för honom. Innan man får ta testet måste man svara på några frågor om symtom, så man inte ska slösa test på de som troligen inte är smittade överhuvudtaget. Tänk dig under en arbetsdag kanske han delar ut tester till sex personer i timmen, Statistiskt sett kommer han träffa någon som är positiv och det finns stor risk att han kan bli smittad. När chauffören är på väg med leveransen får man ett sms, men det står inget om säkerhet eller att hålla avstånd i det sms:et.

Företaget Topcab som ansvarar för leveranserna uppger först att de inte alls har hand om leveranser av tester till privatpersoner, utan bara vårdpersonal, men vd Magnus Klintbäck återkommer sedan på sms och säger att han just fått information från SL om att man lagt till tjänsten för privatpersoner.

Uppgifterna om att chaufförer överlämnar tester utan skyddsutrustning känner han inte igen. Han säger att testerna inte överlämnas personligen alls.

– Testen överlämnas i en plastlåda utanför dörren. Chauffören ringer först och gör upp med den som tar emot leveransen. Om det är lägenhetshus ställer man utanför porten, säger Magnus Klintbäck.

När Dagens Arena frågar om skyddsutrustning säger han först att det inte behövs för att testerna inte överlämnas personligen. Sedan säger han att chaufförer har tillgång till skyddsutrustning i form av handskar, munskydd och decinficeringsmedel och att det gäller alla transporter, även vanliga taxiresor

Är alla chaufförer införstådda med att de ska överlämna utanför porten och använda skyddsutrustning när det behövs?

– Ja, absolut. Vi har gjort de här körningarna i en månad nu, till sjukvårdspersonal.

I en konversation som sedan fortsätter via sms uppger Magnus Klintbäck att Topcab har ansvar för bokningarna, medan Sverigetaxi och Taxi Kurir är de som utför körningarna. Alla tre företagen ingår i samma bolagsgrupp, Cabonline. Han skriver att 12 personer totalt arbetar med att köra ut tester.

»Bara minst 2 meters avstånd gäller är instruktionen och hämta/lämna slutna lådor vid dörren« lägger han till i ett sms angående vilka skyddsåtgärder som gäller.

Under dagen har Dagens Arena också varit i kontakt med två personer som tagit emot covid-test på något mer säkert sätt. En person berättar att testet togs från en låda som chauffören med plasthandskar räckte fram. Hon bedömde ändå att chauffören borde haft munskydd för att vara skyddad. Den andra bedömde överlämningen som helt säker då chauffören satte ned en låda på golvet som hon fick plocka testet ur, så att de behöll avståndet emellan sig.

Dagens Arena har sökt Region Stockholm för att höra om deras avtal med leverantörer av test och om hur de reagerar på att man levererar utan skyddsutrustning men inte fått något svar ännu. Dagens Arena har även sökt Arbetsmiljöverket.

Texten uppdateras…