Utrikesminister Carl Bildt. Bild: Flickr/Sveriges Informationsförening
Utrikesminister Carl Bildt. Bild: Flickr/Sveriges Informationsförening

En av utrikesminister Carl Bildts närmaste män kan ha arbetat på pr-byrån Kreab med uppdrag åt den georgiska staten samtidigt som han varit anställd på Utrikesdepartementet, skriver Aftonbladet.

Aftonbladet avslöjar i dag att en av utrikesminister Carl Bildts närmaste män på Utrikesdepartementet, Olof Ehrenkrona, kan ha suttit på dubbla stolar under sin tid på UD.

Olof Ehrenkrona utnämndes av Carl Bildt som ambassadör i december 2006. Strax innan sin tjänst på UD arbetade han på samma pr-byrå som Carl Bildt var ordförande för mellan 2004 och 2006.

Alldeles innan Olof Ehrenkrona fick jobbet på UD av Carl Bildt ingick han i en grupp inom Kreab som skulle arbeta med att synliggöra Georgien i Bryssel. I kontraktet mellan Kreab och den georgiska staten var åtta personer från Kreab listade, Olof Ehrenkrona var en av dem.

Enligt Aftonbladet har Olof Ehrenkrona, den 10 december 2006, dagen innan han började på UD, skickat en faktura för sitt jobb åt den georgiska staten. Enligt kontraktet mellan Kreab och Georgien går det inte att ändra i sammansättningen av personer i den grupp som arbetat med projektet. För att göra det krävs en överenskommelse mellan båda parter.

– Vi har inga dokument som bekräftar några förändringar i Kreabprojektet som listas i kontraktet, säger Sophio Sichinava, chef för nuvarande georgiska justitiedepartementet, till Aftonbladet. Enligt Aftonbladet har alltså Olof Ehrenkrona arbetat åt Kreab med att synliggöra Georgien i Bryssel samtidigt som han varit anställd på UD.

När Aftonbladet frågar Olof Ehrenkrona om han inte visste att han skulle börja på UD två veckor efter det att kontraktet mellan Kreab och Georgien skrevs den 22 november? Olof Ehrenkrona svarar att:
– Rekryteringsprocessen gick väldigt fort.

Olof Ehrenkrona säger till Aftonbladet att han inte haft några sidouppdrag under tiden han arbetat på UD.