Bild: Kim Erlandsen, NRK

Döms till 21 års fängelse och förvaring.

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik bedöms som tillräknelig av Oslo tingsrätt och döms till fängelse i 21 år och förvaring. Förvaring innebär att straffet efter att de 21 åren avtjänats kan förlängas med fem år i taget .

Rätten går därmed mot åklagarnas linje, som ville att Breivik skulle bedömas som otillräknelig. I stället bedöms han nu som tillräknelig. Något som fick Breivik själv att le när han tog emot beskedet. Breivik själv har åberopat nödvärn för de attentat han genomförde den 22 juli förra året, vid Oslos regeringskansli och på Utöya, med 77 dödsoffer som konsekvens.

Domare Wenche Elizabeth Arntzen som läser upp domen mot Breivik poängterar att domstolens beslut var enhälligt. Trots att han anses tillräknelig konstaterar rätten att det inte tycks finnas något fog för att det nätverk kallat Knights Templar verkligen existerar på riktigt.

När Breivik på fredagsmorgonen kom in i rättssalen gjorde han på nytt den fascisthälsning han först gjorde varje gång han kom in i rättssalen men sedan slutade göra efter att anhöriga vädjat till honom.

SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström kommenterar domen i ett pressmeddelande:
– Domstolens beslut är logiskt. Det är uppenbart för var och en att dåden i Oslo och på Utöya var politiska, utförda av högerextrem terrorist med en tydlig politisk agenda. Förhoppningsvis innebär domen att anhöriga till offren nu kan gå vidare i sitt sorgearbete, säger Wikström.

Aftonbladets ledarsida skriver Daniel Swedin en kommentar till domen:
“Det hat som drev Breivik har man kunnat följa i åratal i de antimuslimska miljöerna på nätet, på debattsidor och i politiska debatter. Den fanns där innan skotten på Utøya och den finns fortfarande. Det svåra jobbet är kvar.”