Mårten Roslund
Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom.

Migrationsuppgörelsen kommer att skapa debatt på Miljöpartiets kongress, tror Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund. Men också bostadspolitiken.

– Det finns en konflikt mellan skarpa miljöregler och att kunna bygga mer.

Flera motioner har lämnats till Miljöpartiets kongress om den migrationspolitik som regeringen nu för. Många är kritiska, och vill riva upp de nya reglerna för anhöriginvandring, slopa ID-kontrollerna och den medicinska ålderbedömningen och återinföra permanenta uppehållstillstånd.

»Vi måste omförhandla överenskommelsen med utgångspunkt från Miljöpartiets grundvärderingar« står det i en av motionerna, som stöds av bland andra Grön Ungdom.

– Jag tror att det kommer bli mycket debatt om flyktingmotionerna på kongressen. Det är bra att den debatten inte tystnar, vi får inte låta de här tillfälliga lagarna bli normaltillstånd, säger Mårten Roslund, språkrör för Grön Ungdom.

Han vill att kongressen ska ge en tydlig signal om att den nya migrationspolitiken inte är acceptabel, och att den måste dras tillbaka så snart som möjligt.

– Jag tror att partiledningen jobbar så hårt de kan för det, och kommer att fortsätta med det. Men det är klart att det är bra med en kongress för att visa att trycket är stort.

En stridsfråga som inte har synts så mycket i medierna är bostadspolitiken, enligt Mårten Roslund. Det har lagts flera motioner i olika riktning på det området. Vissa kräver hårdare miljöregler vid byggande, medan andra i stället vill ha regelförenklingar för att kunna bygga mer.

– Det tror jag blir en känslig fråga, säger Mårten Roslund.

Han själv liksom Grön Ungdom tillhör den sistnämnda gruppen.

– Jag hoppas att kongressen antar en bostadspolitik som syftar till att bygga mer. Då måste vissa regler läggas på is.

Kongressen inleds på fredag och då väljs också språkrören. De kommer att ha en stor uppgift framför sig i att samla partiet, anser Mårten Roslund. Att det saknats riktlinjer har kommit fram tydligt under de senaste veckorna, och han tycker att partiets splittring utåt sett har eldat på krisen.

Nu hoppas han att språkrörsvalet ska sätta punkt för den förtroendediskussion som pågått, så att man i stället kan prata om politiken.

– Det är i grund och botten det som behövs för att återfå förtroendet, att visa folk vad vi gör. Jag hoppas att man inte ska ägna för stor energi åt att älta den här senaste tidens kriser.