Bostad Allt fler hushåll som får bostadsbidrag bor trångbott, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning av bidraget. Hyresgästföreningen hoppas att kritiken blir en väckarklocka till regeringen.
– Det visar tydligt att bostadsbidraget är en spillra av vad det en gång var, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.
Ett av bostadsbidragets mål är att hushåll med lägre inkomster ska kunna efterfråga tillräckligt rymliga bostäder. Men efter en granskning konstaterar Riksrevisionen att bidraget inte lever upp till målet. Mellan 1997 och 2022 har trångboddheten bland hushåll med bostadsbidrag ökat.
Myndigheten framhåller att det blivit svårare för hushållen att efterfråga rymliga bostäder eftersom bidragsbeloppet inte följt med hyresutvecklingen.
– Jag hoppas att den här rapporten blir en väckarklocka för regeringen. Den visar tydligt att bostadsbidraget är en spillra av vad det en gång var. Det håller på att avskaffa sig självt, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Hushållen kompenseras mindre
Hyresgästföreningen släppte själva förra året en rapport som visar att bostadsbidraget urholkats. Sedan 1997 har andelen hushåll som får ta del av bostadsbidraget minskat med hälften. Från 8 procent till 4 procent av befolkningen.
– Inkomstgränsen för bidraget har inte skrivits upp, vilket gör att färre kvalar in när inkomsterna ökar. Det är de med lägre och lägre inkomster som får ta del av det, säger Martin Hofverberg.
Precis som Riksrevisionen påpekar Hyresgästföreningen att boendekostnadsgränsen inte heller skrivits upp. År 1997 var genomsnittshyran för en lägenhet på 59 kvadratmeter 3 200 kronor, jämfört med 6 100 kronor 2022. Hushåll med ett barn ersätts bara upp till 5 300 kronor och hushåll med två barn upp till 5 900 kronor. Det innebär att hushåll med höga boendekostnader kompenseras mindre i dag än 1997.
”Borde vara indexerat system”
I nyproduktion är hyrorna dessutom ännu högre. Omkring 11 000 kronor för en lägenhet på 70 kvadratmeter.
– Grundproblemet är att det inte är ett indexerat system. Men med tanke på hur eftersatt bostadsbidraget har blivit behövs det införas högre inkomst- och boendekostnadsgränser så att det hänger med utvecklingen. Därefter kan det indexeras, säger Martin Hofverberg.
Förra veckan meddelade regeringen att det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget, som redan förlängts åtta gånger sedan 2020, kommer att fasas ut och avskaffas juni 2025. Dessutom sänker man nivån på tillägget med 15 procent, omkring 800 kronor.
– Det är väldigt olyckligt. Det här extra stödet var på intet sätt perfekt, men ändå någonting som gjorde ett dåligt system lite bättre. Men det som krävs nu är en rejäl översyn och inte en massa tillfälliga lösningar, säger Martin Hofverberg.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.