Blackwaters grundare hjälper Förenade Arabemiraten att bygga upp en privatarmé. Den ska bland annat kunna sättas in mot demonstranter som kräver demokratiska reformer. Det skriver Dagens Nyheter, som hänvisar till The New York Times.

Privatarmen består av 800 legosoldater, och ska bland annat skydda oljeledningar och andra tänkbara terrormål. Men soldaterna ska även kunna sättas in mot Förenade Arabemiratens egen befolkning i händelse av uppror och demonstrationer.

Blackwaters grundare, mångmiljonären Erik Prince bosatte sig i Förenade Arabemiraten förra året sedan hans affärsverksamhet hotades av juridiska problem i USA. Erik Prince har dock gjort allt för att dölja sin inblandning, och hans namn förekommer inte på några kontrakt.

Blackwater – som nu bytt namn till Xe – blev ökänt 2007, då företagets väktare var involverade i en skjutning som kostade minst 17 civila livet i Bagdad.

Blackwater har också granskats i en bok av den amerikanska journalisten Jeremy Scahill. Här talar han om Blackwater i ett videoklipp.