Björn Söder. Foto: Riksdagen
Foto: Riksdagen

Björn Söders (SD) uttalande om svenskar som lämnat sin judiska identitet är en av årets topp tio värsta antisemitiska händelser i världen, enligt en människorättsorganisation. Söder menar att utnämnandet saknar grund.

I en DN-intervju av Niklas Orrenius sa sverigedemokraten Björn Söder om svenskar som lämnat sin judiska identitet sa: ”Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.”, sa han till tidningen.

Uttalandet har nu utsetts till ett av årets tio värsta antisemitiska händelser i världen av människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, rapporterar DN. Björn Söder själv medger att citatet stämmer, men att hans resonemang saknas.

– Det är jättetråkigt att ett respektabelt center som Simon Wiesenthal använder lösryckta citat. Det tror jag skadar deras anseende mer än något annat, säger Söder som också försvarat sig mot listningen, som Dagens Nyheter uppmärksammat, i israeliska medier, säger Björn Söder till tidningen.