Jan Björklund (L) och Magdalena Andersson (S).

REGERINGSKRISEN Misstroendevotum kan riktas mot fler ministrar än Peter Hultqvist (S) i höst. Det säger Jan Björklund (L) som nämner tre olika möjliga poster till Dagens Industri.

Igår meddelade allianspartierna att misstroendevotumet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kvarstår. Det här eftersom gårdagens utfrågning av ÖB och försvarsministerns statssekreterare i riksdagens försvarsutskott enligt dem inte hade bidragit till att ge några mer förklaringar till vad försvarsministern gjort och inte gjort med informationen om IT-läckan hos Transportstyrelsen.

I dag säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Dagens Industri att misstroendevotumet mot Peter Hultqvist inte hindrar att alliansen kan försöka fälla fler ministrar. Det handlar då om de tre planerade skattehöjningarna som allianspartierna sedan tidigare hotat att försöka stoppa.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tidigare varit tydlig med att hon inte vill fälla finansminister Magdalena Andersson (S), eftersom hon inte vill skapa en regeringskris.

Jan Björklund säger till DI att det finns tre andra ministrar som kan komma ifråga för ett misstroendevotum, även om han påpekar att det inte innebär att alla tre kommer att omfattas.

– Det finns en biträdande finansminister, det finns en näringsminister och det finns en infrastrukturminister som kan kopplas till de här skatterna, säger han till DI.

Magdalena Andersson kallar det »oerhört allvarligt« att alliansen är beredda att göra avsteg från den samlade budgetprocessen.

– Det är jättelätt att hitta en majoritet för enskilda förslag som ökar utgifterna eller minskar intäkterna. Och det är precis därför vi har en samlad budgetprocess, säger finansministern till tidningen.