Foto: Bengt Nyman/Flickr

Marcus Birro krävde 37 000 kronor för att skriva krönikor, göra podd och tv för SD-tidningen Samtiden.

Författaren och krönikören Marcus Birro, som tidigare jobbat på bland annat Expressen och TV4, värvades av Sverigedemokraterna till tidningen Samtiden, avslöjar Aftonbladet.

Tidningens chefredaktör Jan Sjunneson träffade Birro i januari 2015 och erbjöd honom jobb. Bara några timmar senare tackade Birro ja.

»Jag ställer mig till tidningens förfogande. Bara det steget är värt en del, som jag ser det. Om ni vill och anser det lämpligt kan vi göra en intervju inför första krönikan, skicka ut pressreleaser, berättar om vårt samarbete och så där.« skrev han i ett mejl till Sverigedemokraterna.

Marcus Birro tänkte sig att skriva två krönikor i veckan åt tidningen, och göra podd och tv. För det ville han ha 37 000 kronor i månaden.

»Jag kan också tänka mig att återupprätta mitt Twitter-konto för att där sprida texter åt tidningen. Jag har ca 50.000 följare.« skrev han i mejlet.

Marcus Birro sparkades från Expressen 2014 efter ett att ha medverkat i en invandringskritisk podcast med kopplingar till SD.

2015 fotograferades han av Expressen när han åt lunch med SD-politikerna Mattias Karlsson och Linus Bylund på en restaurang i Gamla stan i Stockholm. Lunchen blev en stor nyhet och Marcus Birro sparkades från flera uppdrag efter det. Själv förnekade han då att han skulle jobba för eller skriva åt SD. Men lunchen skedde två veckor efter att han kommit överens med SD om just att skriva i Samtiden.

Det blev dock aldrig några krönikor i Samtiden för Marcus Birro. Sex månader senare berättade han att han har ett förhållande med Martin Kinnunens numera före detta fru.

Marcus Birro vill inte kommentera Aftonbladets avslöjande, men twittrar själv om uppgifterna.

»Att hävda att ett samarbete som aldrig blev av, där ett öre inte betalades ut, ändå är ett samarbete är förtal och skitsnack.« skriver Birro.