Av 31 städer kan bara tre garantera studenter en bostad. 11 städer kan inte erbjuda någon bostad alls, det visar Sveriges förenade studentkårers granskning av bostadssituationen inför höstterminen 2014.

Karlshamn, Skellefteå och Trollhättan det är de enda städerna i Sverige som kan garantera sina studenter en bostad inför terminsstarten i hösten. Desto fler är de städer som inte kan erbjuda någon bostad alls under den kommande terminen. Bland dessa elva städer finns bland annat Göteborg, Malmö och Stockholm, men även klassiska studentstäder som Uppsala och Lund. Det visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS).
– Bostadsbristen för studenter är en kris som växer för varje år som går. I år rödlistar vi elva städer, vilket är nästan dubbelt så många som 2012. Nu vill vi sätta ned foten. Det kan inte fortsätta så här, säger Rebecka Stenkvist som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer i ett pressmeddelande.

I rapporten skriver SFS att i dagarna startar terminen för omkring 350 000 studenter och många av dem har ingen stans att bo. Enligt rapporten är bostadskrisen större än någonsin.
– Vi har redan sett att vissa partier har lovat att bygga fler bostäder för studenter, men det gäller att kunna infria sina löften också. Vi vill inte ha valfläsk, vi vill ha någonstans att bo, avslutar Rebecka Stenkvist.