Hamnkonflikten APM Terminals varslar om att ta bort 160 tjänster i containerhamnen i Göteborg. Enligt företaget är det en följd av minskade volymer på grund av den fackliga konflikten med Hamnarbetarförbundet.

 Containerhamnen i Göteborg, hanterar omkring 50 procent av Sveriges containerhandel. Sedan över ett år tillbaka pågår en  konflikt mellan APM och Hamnarbetarförbundet om bland annat utökat inflytande på arbetsplatsen. Det är Transport som har avtalsrätten i hamnen, men de som arbetar där är medlemmar i Hamn4an.

Sedan tidigare har 30 fast anställda hamnarbetare och tjänstemän varslats om uppsägning. Och arbetsgivaren har lockout av personal på helger, samt kvällar och nätter under veckorna.

Av de varslade 160 tjänsterna handlar avser majoriteten hamnarbetare.

Enligt APM Terminals vd Henrik Kristensen är det lagda varslet en följd av stora volymminskningar. »ett tufft men nödvändigt beslut, säger han, enligt TT.

Förhandlingar om varslen ska inledas nästa vecka.

APM Terminals har i dag omkring 450 anställda i Göteborg.

Medlingsinstitutet är inkopplat i den pågående konflikten sedan i höstas, men hittills utan att parterna lyckats komma överens. Nästa möte är planerat till i morgon.

Ulrica Messing, styrelseordförande för Göteborgs Hamn AB, kritiserar parterna för långsamhet i bland annat Dagens Industri.