Bild: Flickr/Katie.
Bild: Flickr/Katie.

HYVLING Den stora städkoncernen ISS hyvlar 40 tjänster i Stockholmsområdet. »Jag blev förbannad«, säger Anneli Davidsson som arbetat hos företag i 20 år och förlorar en halvtimme om dagen.

Beskedet från ISS kommer bara någon månad efter att bolaget sade upp fyra anställda på grund av arbetsbrist och minskade arbetstiden för nio anställda i Sollefteå. Det skriver tidningen Fastighetsfolket.

ISS motiverar neddragningen med att de genomför ett konkurrensprogram där de jämför olika städobjekt för att hitta vad de kallar »best practice«, det vill säga det mest effektiva sättet att städa på. De som inte anses tillräckligt effektiva får färre timmar. De flesta anställda kommer att arbeta kvar hos samma kunder men får färre timmar.

Anneli Davidsson skulle med sina 20 år inom företaget ligga bra till om företaget skulle minska antalet tjänster i stället för att, som nu, hyvla i antal timmar. Hon ställer sig oförstående till att hennes arbetstid ändras från 100 till 94,75 procent.

– De har tagit en halvtimme per dag och jag vet inte var de har hittat den, säger hon till Fastighetsfolket.

Facket har motsatt sig hyvlingen av tjänster och hade hellre sett att ISS hade genomfört förändringar på ett annat sätt.

– Vi tycker att det är bättre om man rör runt mer i grytan och omplacerar fler, och eventuellt säger upp någon om det behövs i en vanlig arbetsbrist. Nu plockar man bara hur som helst utan att bry sig om turordning, tillägger Christina Petranyi, vice ordförande i ISS-klubben till tidningen.

Flera LO-förbund har valt att driva frågan om att reglera och stävja hyvling som ett krav i avtalsrörelsen. Det här efter att en dom i Arbetsdomstolen gett arbetsgivare rätt att minska antalet timmar för flera anställda i stället för att säga upp enligt turordningslistan. Bland tjänstemannaförbundet är dock intresset lågt för frågan, då många branscher inte anser sig drabbade av det här sättet att reglera arbetsbrist. Det här rapporterade Dagens Arena om förra veckan.