Wikimedia commons

Migration klättrar på svenskarnas politiska dagordning och är i årets Som-undersökning svenskarnas viktigaste fråga. Allt fler är positiva till invandring men polariseringen ökar.

Över hälften av svenskarna tycker att migrationsfrågan är den allra viktigaste, visar Som-institutets senaste undersökning som presenteras under tisdagen. Motsvarande siffra i fjol var 27 procent, rapporterar Göteborgs-Posten.

Trenden att svenskar blir allt mer positiva till invandring fortsätter. Andelen som vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar är 40 procent mot förra årets 43.

– Mätningarna visar ett fortsatt minskat motstånd mot att ta emot flyktingar i Sverige, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap, till Göteborgs-Posten.

Men migrationsfrågan har också blivit allt mer polariserad. Sverigedemokraternas väljare är mycket negativa till migration. Likaså är Kristdemokraternas och Moderaternas sympatisörer mer negativa än övriga. Moderaternas väljare har emellertid blivit mer positiva till invandring i jämförelse med förra mätningen som gjordes under 2014.