Val2018 Över hälften av svarande M-politiker tycker att partier ska ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. »Helt oacceptabelt att inte tala med ett så stort parti med många liknande värderingar«.

Expressen skickade på måndagen ut en enkät till 609 förtroendevalda moderata politiker runt om i landet. Över hälften svarade ja på frågan: Tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?

Flera högprofilerade moderater tycker att partiet ska ta regeringsmakten med Sverigedemokraterna. Bland annat Maria Abrahamsson som i söndagens Agenda sade att hon tycker att Moderaterna borde samtala med Sverigedemokraterna.

Bara dagar innan gick den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn ut på Facebook med en liknande uppmaning.

 

När Expressen frågar Adelsohn om han hade sträckt ut en hand till SD om han var ledare för partiet svarar han:

– Det vet jag inte om jag hade gjort. Men jo, jag hade kanske sagt att jag ville samtala med SD ändå … någon gång måste detta sluta. Vi har inte 18 procent fascister i riksdagen, även om jag är helt övertygad om att det finns motbjudande sverigedemokrater så är långt från alla det.

Även den namnkunnige M-kollegan Hanif Bali har varit tydlig med att han ser SD som ett alternativ i regeringsfrågan.

– Jag är en sådan person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en Sverigedemokrat. Jag blir inte bonde för att jag pratar med en centerpartist. Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, sa han i Expressens Bara politik våras.

Ulf Kristersson har inte markerat mot samarbeten mellan sitt egna parti och Jimmie Åkessons ute i landet och redan idag samarbetar M och SD på flera platser runt om i landet.

Efter valet är Malmö en av de platser där en öppning mellan partierna ökar möjligheterna till maktövertag.

Av de 609 politikerna som svarade på enkäten svarade 324 ja på frågan om M borde ta makten med hjälp av SD och 285 svarade nej.

Totalt fick 4299 förtroendevalda M-politiker enkäten, 16 procent hade svarat innan klockan 20 på måndagskvällen.

Bland motiveringarna för samarbete står det bland annat:

»Eftersom S inte har några betänkligheter kring att regera med V så är det inte mer än rätt att M tar stöd av SD«.

»Helt oacceptabelt att inte tala med ett så stort parti med många liknande värderingar«.

”Det är direkt löjligt och oförskämt att inte vilja samtala med ett parti som representerar var 4-5:e väljare”.

Argumenten emot lyder:

»SD är ideologiskt lika långt bort från M som V är«.

»Vi har så olika uppfattning i de flesta politiska frågorna. SD vill ju bland annat lämna EU till exempel. Dessutom är SD ett rasistiskt parti«.

»Vi har sagt nej och då skall vi stå fast vid det«.