Hizonic

Diktaturer anses vara särskilt lukrativa marknader för vapenindustrin. Svenska vapenföretag riskerar 104 miljarder kronor om regelverket för exportindustrin skärps.

104 miljarder kronor står på spel för den svenska vapenindustrin när den så kallade KEX-utredningen, som ska införa striktare regler för vapenexport till diktaturer, diskuteras, skriver tidningen Omvärlden.

Men, utredningen är försenad och ledamöterna är oeniga.

– Förutsättningarna att komma överens i den övergripande frågan om hur regelverket ska skärpas är rätt dåliga. Vi har till och med varit oeniga om regelverket alls ska skärpas, säger Lars Ohly som är en av ledamöterna i kommittén, till tidningen.

Ett förbud mot export till länder utan demokratiska regeringar är ett orosmoln för många då det skulle hota jobb och skatteintäkter.

Désirée Pethrus, som är KD:s representant i utredningen, anser inte att det ska finnas några näringspolitiska hänsyn när man skapar det nya regelverket.

– För oss har det varit viktigt att vi håller oss till direktivet, vi ska införa striktare regler och vi ska skapa transparens. Vi måste därför lägga några förslag som gör skillnad, säger hon till Omvärlden.