Ett inte helt ovanligt argument i debatten om sänkt restaurangmoms har varit att den svenska restaurangmomsen är relativt hög och att den därför borde sänkas, likt den sänkts i andra EU-länder. Två exempel är Frankrike och Finland. I Frankrike sänktes restaurangmomsen, från 19,6 procent till 5,5 procent 1 juli 2009. I Finland sänktes den i juli 2010, från 22 procent till 13 procent.

I Frankrike uppstod under hösten 2009 en debatt, i vilken politiker skällde på restaurangägare för att maten inte tycktes bli särskilt mycket billigare. De 40 000 arbetstillfällen som var tänkta att skapas justerades ned till 6 000 av den franska motsvarigheten till Riksrevisionsverket. I Finland pekar de första siffrorna på att priserna sänkts med ungefär 2 procent.

Siffrorna ovan redovisas i den utredning som ligger till grund för det förslag som just nu Moderaterna och Centerpartiet vill implementera i Sverige. I utredningen hänvisas till en rapport utgiven av EU-kommissionen. I rapporten dras slutsatsen att det är för tidigt att uttala sig om effekterna av sänkt restaurangmoms.