Torbjörn Johansson och Carola Lemne
Torbjörn Johansson och Carola Lemne

“Glöm löneökningar”, är Svenskt Näringslivs besked inför den kommande avtalsrörelsen. “Tar vi inte ut löneökningar får vi inte fart på Sverige”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Under rubriken ”Lönefesten är över” har Dagens Industri intervjuat Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv, om hur utrymmet för löneökningarna ser ut inför året avtalsrörelse som drar igång efter sommaren. Glöm löneökningar, är Lemnes besked.

En anledning är att facken utgår från en tvåprocentig inflation i sina lönekrav, och en sådan är enligt Lemne ”fullständigt orealistisk”.

LO:s avtalsskreterare Torbjörn Johansson håller inte med.

– Om vi inte tar ut löneökningar, om vi inte ökar priserna och sätter fart på hjulen i Sverige kommer vi med stor sannolikhet inte att höja inflationen. Men det beror på hur vi spelar våra bollar, det är allas skyldighet att inflationen ligger runt två procent, säger han.

Den minskade löneökningen kommer i stället att leda till deflation, menar Johansson. Ett annat argument för minskad löneökning som Carola Lemne framhåller är att Sverige har en låg produktivitetsökning. Torbjörn Johansson menar att det går att lösa med ny politik.

– Alliansregeringen satsade på subventioner som rut och rot för lågproduktiva jobb, exempelvis service. De jobben är inte produktiva per investerat kapital. Samtidigt fick vi färre jobb inom exempelvis högteknologisk industri. Jag hoppas att vi får förändring, vi har inte råd med annat, säger han.

Slutligen tycker LO:s avtalssekreterare att Svenskt Näringsliv kan börja med att städa utanför sin egen dörr innan de ger sig på arbetarna.

– De ger sig aldrig på sina egna direktörer som driver upp sina egna löner och beviljar varandra osedvanligt höga löneökningar mest hela tiden, säger Torbjörn Johansson.