När solen äntligen värmer verkar tillgången på lediga bord på uteserveringarna aldrig kunna möta efterfrågan. Men årets varmare månader finns utmärkta alternativ: parkerna och bänkarna som finns till just för att pusta ut på och umgås i.

I vårmyllret blir det tydligt hur ovanliga de platser är där vi varken förväntas konsumera, prestera eller betala en entréavgift. Med ett stort undantag: Biblioteken.”Till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning och utbildning samt kulturell verksamhet i övrigt skall alla medborgare ha tillgång till ett folkbibliotek” som det står i inledningen av Bibliotekslagen. I lagen står också att boklån ska vara avgiftsfritt.

Frågan är hur länge biblioteken fortsätter att vara unika. I förra veckan fattade kulturnämnden i Nacka strax utanför Stockholm beslut om att tre av de sex folkbiblioteken ska drivas av ett aktiebolag – som redan driver ett bibliotek i kommunen.

Att just Nacka kommun blev först i landet om att upphandla folkbiblioteken, även om tre kvarstår i kommunal regi, är ingen slump. Kommunen har i sann entreprenörsanda legat i täten när det gäller att släppa in privata aktörer i offentlig verksamhet. Till exempel var de först ut med att tillåta bland annat privat barnomsorg och införa skolpengssystem.

Syftet med upphandlingen av biblioteken var, som det brukar motiveras, att hitta innovativa, kostnadssnåla och kvalitetshöjande alternativ. Men i beslutsunderlaget poängterades att både det vinnande företaget och kommunen saknade de efterfrågade innovativa idéerna.

Att tjäna pengar på att låna ut böcker låter inte som någon briljant affärsplan. Men om vi bortser från det finns det en fråga som uppenbarligen kräver svar efter Nackapolitikernas beslut: Vad är poängen med privata bibliotek?

Poängen med att driva bibliotek i offentlig regi är nämligen glasklar. Det är ett sätt att säkra medborgarnas inflytande, bibliotekens oberoende och öppenhet som i dag ger människor med olika förutsättningar fri tillgång till böcker som det dessutom kan vara svårt att få tag i bokhandeln. Varför i hela fridens namn ska vi riskera det?

När Nacka kommun privatiserar bibliotek utan argument ger de oss ett övertydligt exempel på hur verklighetsfrånvänd upphandlingshysterin i många fall är. Driftsformen har gått från medel till mål. Efter 25 år av privatiseringar vet vi svaret på förespråkarnas mantra att driftsform inte avgör tjänsternas kvalitet. Nämligen att konkurrens och marknadsstyrning inte förbättrar en verksamhet per automatik.

Därför: Låt inte Nacka återigen bli en ”föregångskommun” som andra tar efter.

För som det står i Unesco:s Folkbiblioteksmanifest: ”Folkbibliotekets samlingar och utbud av tjänster skall inte vara föremål för någon form av ideologisk, politisk eller religiös censur och inte heller för kommersiella påtryckningar.”