Inplastad nationalism

Dela

Klockan är strax efter fem, du står i din lokala matbutik med kurrande mage. De styckförpackade köttpaketen ligger på rad i kyldisken. Den vänstra förpackningen med svensk flagga, den högra utan. Rapporter om salmonellasmittat kött och oron för djurens villkor väcker många frågor och vår ängslan för matens ursprung är fullt logisk. Vad som i slutändan hamnar på varubandet vid kassan får konkreta effekter för människors liv i andra delar av världen. Nu och i framtiden.

Debatten om hur vi på bästa sätt ska reformera samhället till klimatsäkerhet tenderar att alltför ofta få en konservativ och protektionistisk slagsida. Klimatdebattören David Jonstad, som bland annat skrivit boken ”Kollaps”, menar exempelvis att lösningen är ett samhälle som stryper handeln med omvärlden och där varje individ svarar för egen försörjning. Han föreslår att vi ska ha höns hemma i stället för den ”komplicerade” kedjan av handel med ägg – en framtidsglimt som kommer ur en konservativ ryggmärgsreflex och tankekedja. Problemen ska inte vinnas och överkommas, vi ska ducka för dem och gå tillbaka till det trygga. Det lokala och det svenska blir garanten.

Intresseorganisationen Lantbrukarnas riksförbund lanserade nyligen kampanjen ”Bonde på köpet”, med en mobilapplikation där konsumenten kan scanna en viss vara och se huruvida den är svensk eller inte. Budskapet: Ät svenskt. Fullt förståeligt för en organisation som värnar svenska bönder, men skadligt för utvecklingen i världen.

Snarare än att uppgivet konstatera att svenskt kött förmodligen är bättre än brasilianskt eller att dagens transporter är klimatskadliga borde blicken riktas mot alternativen. Det är inte tillväxten i sig som är problemet, det är dess källor. Det är inte transporterna i sig som är problemet, det är drivmedlen. Och det är inte handeln i sig som är problemet, det är villkoren för hur den bedrivs i dag.

Förvånande nog hörs ytterst få röster från progressivt håll som kritiserar den nationella inramningen på klimatfrågan. Vad händer egentligen med ett samhälle där lösningen på utmaningar blir krympta ambitioner, självförsörjning och isolering från omvärlden? Rädslan för en samtid och omvärld som klyvs, med sociala mekanismer som sorterar och håller människor ifrån varandra i stället för att hålla upp kollektiva speglar, har uppenbarligen spillt över även på miljöområdet.

Snarare än att köpa konservativa värden om miljön borde den breda vänstern sluta upp bakom en utvecklingspositiv linje där hela kartan inkluderas, inte bara Sverige. En progressiv klimatvision som förutom konkreta lösningar på klimatfrågan även rymmer en gemensam idé om hur hela samhällen kan lyftas.

Den nationella hembygdsnostalgin i klimatpolitiken gör nämligen vare sig middagen därhemma godare eller villkoren för människor i världen bättre. Tvärtom.

31 kommentarer

 1. Stig - 7 maj, 2013

  Effektivare marknader tjänar alla på i längden. Det är grunden för vårt välstånd och utveckling. Verksamheter med bara en aktör utan vinstintresse leder oftast till mer slöseri och sämre service. Detta är grundregel 1a.
  Varför skall inte Irlands atlantvindar och gröna gräs duga bra för att föda friska kossor som ger god och miljömässigt bra mat?

  • Hofer - 7 maj, 2013

   Effektiva marknader som ger vilken vinst? Snackar du materiell välstånd och teknisk utveckling? För jag har iaf missat den positiva samhällsutvecklingen de senaste åren. Du skönmålar vinstintresset, något kopiöst. Visst, ska man ha en bra stabil verksamhet så behövs någon form av vinst, men det krävs även etik och moral, annars blir det otryggt och ohälsosamt för de anställda, hästkött och griskött i kebaben och vanvård mm. Att bara slänga in lite ”falsk” marknadsekonomi och tro att allt är löst.

 2. harald kjellin - 7 maj, 2013

  Jag har varit nära att sluta läsa Dagens Arena eftersom tidningen tenderat att innehålla alltmer osakligt gnäll vilket på sikt ger gratispoäng åt moderaterna som håller en konstruktiv linje. Den dag vänstern kan komma ur offerrollen och istället göra som Daniel Mathisen d v s komma med lösningar istället för att delta i ”the blaming game” så kan vänstern vara moget att ta ansvar för Svensk politik.

  Mvh

  Harald Kjellin

  • Robert Halvarsson - 7 maj, 2013

   Mathisen svartmålar sina motståndare och förenklar å det grövsta själva konfliktlinjen. ‘Konservativ’ och ‘nationalist’ är några av de värsta begrepp en del politiker på vänsterkanten kan föreställa sig, men problemet är – jag har nog aldrig läst en tydligt nationalistisk, i den egentliga bemärkelsen, text från just just Jonstads sida.

   Däremot vet jag att Jonstad liksom redaktionen för Effekt, och andra miljövänner vill se ex. vis lokal matproduktion. Vadan detta? Jo, för många av oss är det i utgångspunkt att detta skulle minska vad som i mångt och mycket är onödiga transporter, och därmed också inbromsa användandet av fossil energi som per definition driver klimatförändringar.

   Detta behöver du vare sig vara ‘progressiv’ eller ‘konservativ’, för att förstå. Det räcker att förstå något om verkligheten, kanske öppna upp för osäkerheten och i sin tur träna bort de egna ryggmärgsreflexerna, som för en del sossar och många andra har kommit att handla om försvar för ”progressivitet” eller ”tillväxt”. Att resonera på detta vis är ingen nostalgi, det handlar snarare om att försöka förmå att rädda framtiden. Hur pretentiöst nu det än låter.

 3. Sven - 7 maj, 2013

  Ja, det var bra. Det kanske är så att det känns lättare att ändra kostvanor än att kräva en omställning till förnybar energi. Eftersom makten över energiproduktionen är så resursstark och centraliserad.

 4. John Robillard - 7 maj, 2013

  Att köpa närproducerat och stödja lokala odlare är varken konservativt eller progressivt. Det är bara så det bör fungera. Enligt Mathisen är utslagningen av afrikanska bönder pga importerade mat något vi ska applådera. Eller sade han något annat? För uppriktigt sagt, jag fattar inte vad han menar. Annat än, ‘jag vill kunna köpa det billiga irländska köttet utan att skämmas’.

  • Henrik - 7 maj, 2013

   Det har fungerat för mig.
   Och det gör det säkert fortsättningsvis.
   Är trött på de som påstår annat.

   • Henrik - 7 maj, 2013

    RUBRIKEN skulle vara:

    Jag köper det som är billigast.

    • N J Roland Johansson - 7 maj, 2013

     Ja, nog verkar du trött alltid, för du presenterar ju inga argument. Faktiskt ingen åsikt heller. Att det fungerar för dig, varför skulle vi bry oss om det?

 5. Peter Jagers - 7 maj, 2013

  Ett ord i rättan tid!

 6. jlo - 7 maj, 2013

  Du blandar ihop en nationalistisk lobby av företag som vill sälja på oss svensk mat och en miljörörelse som med forskning och kunskap föreslår hur vi ska dra ner växthusgasutsläppen.
  Själv väljer du att inte presentera ett enda förslag för hur vi ska minska utsläppen. Vilka drivmedelm har du egentligen tänkt ska användas för att vi ska kunna uppräthålla massbilismen och den enorma mängden flygresor? Vilken tillväxt ska vi ha som inte i sin natur alltid utökar exploateringen av nya delar av vår jord? Inga svar, bara anklagelser.

 7. Leif korkkinen - 7 maj, 2013

  Du frågar dig ”Vad händer egentligen med ett samhälle där lösningen på utmaningar blir krympta ambitioner, självförsörjning och isolering från omvärlden?”

  Vad menar du? Menar du att om ett land väljer att stödja lokal produktion av vissa varor som har stor har stor inverkan på den globala miljön. Så är det lika med att isolera sig från omvärlden?

  Jag tror att oavsett framtida energi källa så behöva vi av flera skäl fundera över vilka transporter som skall prioriteras och dess konsekvenser på ett flertal områden, både bra och dåliga

  Leif

 8. Hofer - 7 maj, 2013

  Idag är tillväxten ett stort problem eftersom den baseras på ökad förbrukning av jordens resurser. Mycket av produktionen är baserad på förbränning av kol och olja.

  Sen är frågan hur man hur de människor möts i ditt samhälle när du förespråkar att vi ska handla saker från andra sidan världen och varan i sig har passerat åtskilliga händer. Hur möter jag de människorna? När möter jag arbetarnas blickar när jag köper fryst kött på ICA?

  Menar du att arbetarna i Bangladesh fick det bättre sedan H&M började producera sina kläder där? H&M tar inget ansvar, de ser till sin vinst och många svenskar ser inte längre än prislappen för de slipper möta arbetarnas blickar och alla liken. Om ett halvår är allt glömt igen.

 9. Anton - 7 maj, 2013

  Förstår inte vad Harald menar, är ju inga förslag i texten annat än att sluta gnälla på gnället? Vad jag vet finns inga förslag på andra drivmedel för sjötransport än fossila bränslen.
  Då ställer man sig frågan: Vart ligger vinsten i att flytta kött över halva jordklotet när vi kan äta samma/liknande kött härifrån? Det svarar inte den här texten på.

 10. mats - 7 maj, 2013

  Kanske är det lite mer komplicerat än ett antingen – eller. Artikeln säger t.ex. att problemet med transporterna är drivmedlen. Jag tror det är lite mer än drivmedlen, dvs. om du kör äpplen från Nya Zeeland så kräver det en avsevärd resursinsats – och det är inte säkert att den motsvaras av det billigare priset. Pris räcker inte för att få ordning på miljöproblemen, så långt trodde jag vi kommit i diskussionen. Men det är samtidigt riktigt att många blickar nostalgiskt riktas bakåt när dagens miljöproblem diskuteras. Det värsta alternativet just nu är trots allt att låtsas som om vi inte har ett problem.
  F.ö. Folk vill gärna göra något bra åt miljön. Det är då lätt att handla lokalt, men svårt att påverka giftanvändningen i brasiliansk livsmedelsproduktion. Detta bidrar nog till det nationalistiska i mångas tankespår.

 11. Patrik - 7 maj, 2013

  Insikten om att handel i sig vidgar vyer, gör oss mottagliga för andra idéer och impulser, är en grundläggande progressiv tanke.
  Därför var detta en intressant artikel och många nedslående kommentarer. Att frakta äpplen från Nya Zeeland är en liten insats i jämförelse med hushållens sammanlagda transportarbete för att få hem äpplen från affären.

  Faktum är att marknadsekonomin är så fiffig att den i priset visar oss konsumenter otroligt mycket om vilken produktion som är mest resurseffektiv. Så om det svenska köttet är dubbelt så dyrt, är det i princip också dubbelt så resurskrävande. Om det inte är så att konsumenterna luras att betala dyrt.

  • Anders - 7 maj, 2013

   Det är ändå en ganska naiv och väldigt förenklad tanke, att det som är billigast också är resurseffektivast. Att brasilianskt kött är billigare än svenskt beror förstås dels på att djuren kan gå ute året om men även för att det inte finns samma djurrättslagstiftning, att man kanhugga ner regnskog för att använda som betesmark och att lönerna till jordbruksarbetare är så väldigt låga.

 12. David Jonstad - 7 maj, 2013

  Jag har svarat på Daniels ledare på Effekts blogg. Rubriken är ”Vänstern som försvarar en ohållbar och orättvis världsordning” och länken,
  http://effektmagasin.se/vanstern-som-forsvarar-en-ohallbar-och-orattvis-varldsordning-daniel-mathisen-dagens-arena

 13. Andreas Larsson - 7 maj, 2013

  Daniel, du skriver:

  ”Det är inte tillväxten i sig som är problemet, det är dess källor.”

  Problemet är att vi skapat ett tillväxtberoende system och vi har dessutom en ekonomi som består av ohållbara ekonomiska aktiviteter. Att ersätta alla ohållbara ekonomiska aktiviteter med hållbara ekonomiska akviteter och sen ha tillväxt på detta blir sannolikt väldigt svårt. Att sedan ha det exponentiellt för evig är per definition omöjligt och det är en sådan tillväxt dagens system kräver.

  ”Det är inte transporterna i sig som är problemet, det är drivmedlen. ”

  Transporter kräver energi, vi har inte den mängden energi att producera alternativa drivmedel för att täcka upp för de fossila energikällorna. Åtminstone är det vad forskningen pekar på och därför behöver vi effektivisera och transportera mindre. Att man ska sträva efter ”tillgänglighet” framför ”rörlighet” är numera något centralt inom trafikplanering och mobility management. Transporter är ofta slöseri med resurser.

  Angående lokalproduktionen så är det ett sätt att säkerhetsställa både tryggheten men också att skapa insyn och förståelse för produktionen. Idag skapar den globala handeln dåliga arbets- och produktionsvillkor eftersom konsumenten inte ser hur produktionen går till.

 14. marie m - 7 maj, 2013

  så gammel-vänster att låta rädslan för nationalism ta övertaget i den här frågan, att inte öht plocka in sakfrågorna vad gäller klimat, djurrätt, multinationella företag och alla andra aspekter som solklart talar om för var och en av oss att vi inte kan fortsätta som tidigare. nej, alla ska inte ha höns eller flytta ut på landet. men den här sortens förändringsmotstånd som du uppvisar har ingen plats i radikala tankegångar – släpp taget och se verkligheten! gör sen en maktanalys och fråga dig hur konservativt det är att tänka globalt och handla lokalt

 15. djur är inte mat - 7 maj, 2013

  Det bästa, och enda rätta, att göra där i snabbköpet är att helt och hållet avstå från kött och andra djurprodukter – välj vegetarisk mat med låg klimatpåverkan. Den konkreta lösningen verkar varken Daniel Mathisens eller David Jonstads beredda att agera på. Deras konflikt sker helt inom en väldigt trång äta-kött-bubbla.

 16. rolf - 7 maj, 2013

  Bra Artikel Daniel.
  Grunden är helt rätt. Ta kommandot i en global värld och se hela världen istället för bara nationellt.
  Det är internationell socialism och i den kampen ställer jag gärna upp!
  Men jag tror vi skall börja med att kräva BÄTTRE information för våra inköp!
  Som exempel vill jag ta hur vi förändrade inställning till rökning genom märkning på tobaksvaror.
  Så vägen framåt( i alla fall första steget) är krav på bättre märkning av varor.

  Men det är en komplicerad värld vi lever i och en jätteelefant att ge sig på! Vi måste stycka upp en i lämplig ”portioner”.
  Låt oss utgå ifrån vissa grunder.
  – Vi internationella socialister skall vara mycket försiktig med att ge pekpinnar till hur människor väljer sina inköp. Vår kamp skall fokusera att konsumenterna får rätt och lättläst information för att göra sina inköp.
  Förslag till information på ALLA inköp!
  – Rättvisemärkning med information om medielön till produktion i av varan.
  Grundläggande information till konsumenten är om varan är tillverkad enligt någon ”rättvise standard” samt även lönekostnad för tillverkning.
  Detta är kanske första kravet för att få en mer rättvis global värld. Krav att varor märks med vad företagen faktiskt betalar i produktions/lönekostnad!
  – Total klimatpåverkan för att få varan till butik! Inkluderar, produktion och transport. Viktigt att t.ex alla kinesiska varar faktiskt klimatdeklareras så vi kan göra mer klimatsmarta val.

  Min tes är att ur socialistisk synpunkt är första målet att kräva korrekt och förstår
  information på varor som tydligt deklarerar arbetsförhållande/löner samt klimatpåverkan.
  Säkert kan det vara så ( jag vet inte) att klimatpåverkan från Irland kan vara mindre än Svenskt kött, beroende på t.ex klimatpåverkan på kraft foder.
  Personligen väljer jag hellre kött från får som gått ute och betat gräs hela sitt liv på t.ex Irland än Svenskt griskött som stått inne i en uppvärmd byggnad ätit industri kraftfoder. Och tills annat bevisats är jag övertygad om att det Irländska fårköttet har mindre klimatpåverkan (inkl transport till Sverige) än Svenskt griskött.

  Att bara bättre global information på våra varor tycker jag vore en STOR seger för global socialism!
  (Utifrån denna information kan ju jag sedan försöka påverka mina vänner att göra mer rättvisa och klimatsmarta inköp!)

 17. Anna Gustin - 7 maj, 2013

  Det är konstigt att det ska vara så föraktligt att handla av sina landsmän…som att man inte har förstår – att om jag handlar i min närmiljö, där jag kanske t.o.m har sett djuren i sin vardag (som i Åre), så ger jag samtidigt arbete åt människor i mitt eget land. Det finns någon konstig svårbestämbar känsla man alltid får från yrkeskåren journalister…som på 70-talet… när man inte FICK gilla ABBA….NU får man inte tycka att någonting här hemma är bra…man SKA favorisera allt annat…och självklart hänga på tillväxtkravet från landets alla partipolitiker. Som om det vore en tyst överenskommelse i media. Sorgligt nog uppvisar man sammantaget upp en bild av extremt okunniga ledare.
  Det som drivs fram i vinstmaximeringens syfte….vilda hästar i frysdiskens lasanger tex. Eller… vi vill inte ha in GMO-föda i Sverige men massor av importerade snabbmatslådor i frysdiskarna kommer troligen från djur som utfodrats med GMO-foder…listan kan göras lång över hur mycket smartare det vore att försöka producera så mycket som möjligt på hemmaplan.

  Alla partipolitiska företrädare OCH alla journalister borde vara tvungna att läsa forskningsrapporten A Blueprint for Survival (på svenska: Till dem som vill överleva), ligger på nätet.

  Rolf….Du kan redan idag VÄLJA att handla kött från gräsätande utegångsfår eller dito kor på många ställen i Sverige, välj det istället för att jämföra med det sämsta i Sverige.

  • Daisy - 8 maj, 2013

   Så sant! Det finns väl ALL anledning att välja svenskproducerade livsmedel så länge som de flesta andra länder envisas med att proppa i sina grisar, kalvar och kycklingar antibiotika, den främsta orsaken till den globala hälsokatastrof vi står inför inom kort! En annan anledning är att de flesta andra länder har en betydligt sämre djurrättslagstiftning än Sverige, vilka flera nämnt här. Hästarna som hamnade i lasagnen – tror ni att de blev väl behandlade innan de blev till livsmedel? Många dessutom fulla med skadliga läkemedelsrester. Ytterligare en anledning är att vi behöver hålla vårt uråldriga kulturlandskap öppet och betat. Vi borde dessutom äta mera renkött, för att stödja den samiska kulturen! Vi borde äta mer svenska äpplen för att behålla vår mångfald av goda äppelsorter istället för importerade Granny Smith! Läs f ö förrförra veckans nummer av Flamman om småskaligt slakterikooperativ med schysst djurhantering, drivet av socialister i Ångermanland. Massor av liknande projekt i landet behövs!

 18. Daniel - 8 maj, 2013

  Jahopp, då kastas det åter igen pajer istället för att utarbetas lösningar. Jag har helt tappat förtroendet för dagens journalister. De verkar hellre vilja skriva konflikttexter istället för att skriva folkbildande intressanta texter om de lösningar som faktiskt finns.

  Kan ni inte prata om hur vi sätter ett pris på naturen istället? Hur vi sätter ett pris på markanvändande, mineralextraktion, vattenförbrukning och mat. Vi måste trots allt minska resursslöseriet och lämna tillbaka stora ytor till naturen. Vi måste minska vår naturresursförbrukning nu! Naturresurser måste bli dyrare nu!

  Så sluta kasta pajer och prata om prissättning av naturen! (Eller något annat konstruktivt som leder till minskad naturresursförbrukning.) Lyft fram lösningar!

 19. Gunnar Rundgren - 8 maj, 2013

  Jag har svårt att förstå vad som är ”vänster” i Daniels artikel. Om det är kanslihushögerns marknadsliberalism som är kärnan i att vara vänster då är detta väldigt vänster.

  Annars är det helt fel att ställa omtanken om miljö MOT omtanken om andra människor, och det är också helt fel att ställa känslan för det nära mot solidaritet med andra länder. I övrigt tycker jag David Jonsads genmäle innehåller det mesta jag skulle vilja säga.

 20. Pella Thiel - 8 maj, 2013

  ”The most important pressure people in the South face is the grabbing of their resources to feed a consumer machinery where the rich North doesn’t really benefit from that consumption, but it thinks it’s benefiting. … So if you reduce your consumption of long distance flights for vegetables, and increase your local production ecologically, you are reducing the pressure on the South, you are making sure families don’t go hungry in the South.

  That’s the kind of solidarity that helps.”

  Vandana Shiva

 21. Bosse - 9 maj, 2013

  För att denna debatt inte ska bli kvar på dagisnivå bör vissa av debattörerna ovan läsa in sig på den problematik som David Jonstad så utmärkt beskriver i sin bok. Det finns flera läsvärda böcker som diskuterar samma problematik och som skrivits av kunniga författare. Gunnar Lindstedts båda böcker ”Olja” och ”Svart jord”, Dag Solstads ”En gång skall jorden bliva vår” och Björn Forsbergs ”Omställningens tid” är exempel på bra grundlitteratur att börja med.

  Alla dessa författare diskuterar ödesfrågorna ur ett synnerligen internationellt perspektiv, vilket är raka motsatsen till vad Daniel Mathisen påstår.

  I den gamla världen (Europa) monteras välfärden ner i rasande fart. Medelhavsländernas enorma kris fortplantar sig långsamt norrut och kommer självklart att skölja in över Sveriges gränser. Senast idag läste jag att Nederländerna, ett av Europas stolta kärnländer, sannolikt är på väg att bli nästa krisland. Den kris vi idag ser breda ut sig i Europa har delvis sin grund i de frågor som Jonstad brottas med i sin bok.

  Vi behöver nog knappast oroa oss så mycket för läget i ”Syd”. I Asien, Afrika och Sydamerika växer det så det knakar. Dessa världsdelar är i full färd med att resa sig ur sin fattigdom. De vill göra samma välfärdsresa som vi gjorde under förra seklet och det kommer de att göra oberoende av vad vi anser.

 22. Maja - 14 maj, 2013

  Varför ska vi hela tiden se globaliseringen som enda vägen framåt. När vi samtidigt ser hur skadlig den är tex för de matproducenter som står längst ner i prod.kedjan och vars priser pressas bortom alla rimliga gränser? När vi ser hur den globala handen allt annat än främjar solidaritet, demokrati, empati, långsiktighet? Varför inte stödja svenska bönder istället och samtidigt värna naturen, genom minskade transporter?

  ”..Rädslan för en samtid och omvärld som klyvs, med sociala mekanismer som sorterar och håller människor ifrån varandra i stället för att hålla upp kollektiva speglar..” Totalförvirrat…

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


hannafinmo

Delningsekonomin måste regleras

Bevara delningsekonomins positiva sidor, men se till att de negativa regleras ordentligt! 0Inga delningar

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

Varning för Lööfs migrationspolitik


Johanna Senneby

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman

På S-kongressen nästa år tvingas inrikesminister Anders Ygeman i egenskap av Stockholms arbetarekommuns ordförande driva en asylpolitik som går i rakt motsatt riktning mot regeringens. 0Inga delningar

Veckans graf | Rekordnota för stafettsocionomer

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt


Nina Brevinge

LO: Bemanningsföretag missbrukar kryphål i avtalet

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO. 0Inga delningar

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons2
  annons
  Arena_banner_nyhetsbrev