Emma Rosenqvist: Bra att Amnesty vill avkriminalisera sexarbete

Dela

Debatten om sexköp förs över huvudet på sexarbetare. Jag hoppas Amnesty tar till vara sexarbetarnas erfarenheter. Det skriver Emma Rosenqvist, tidigare sexarbetare.

Som före detta sexarbetare blev jag väldigt glad när jag fick höra Amnestys förslag om att avkriminalisera sexarbete. Amnesty som arbetar för att de mänskliga rättigheterna ska gälla alla, alltid. De tar upp viktiga frågor som: sexarbetares rättigheter till hälsa, jämlikhet, rätt till säkerhet och personlig integritet, viktiga frågor som tyvärr ofta glöms bort i debatten.

Mindre glad blir jag av all negativ kritik. Många hotar med att gå ur Amnesty och menade att frågan inte borde diskuteras närmare, i stället för att uppmärksamma och diskutera bristerna i prostitutionslagarna.

Det som upprör mig mest är att debatten återigen förs över huvudet på oss som säljer eller har sålt sex. Därför hoppas jag att Amnesty tar vara på sexarbetares erfarenheter och breda kompetens via exempelvis Rose Alliance (sexarbetarnas rättighetsorganisation i Sverige).

I stället för att diskutera om prostitution är bra eller dålig borde man fråga sig hur lagarna påverkar de som säljer sex och vad sexarbetarna själva tycker om lagarna som påverkar deras vardag.

I dag tvingas den som säljer sex att arbeta ensam utan säkerhet och skydd. Sexarbetare kan på grund av kopplerilagen inte arbeta med andra för att trygga sin säkerhet eftersom de då kan bli dömda för koppleri. Därför tvingas den som säljer sex att välja mellan att arbeta säkert och riskera att bli dömd för brott eller att arbeta ensam och riskera sin egen säkerhet.

Den som säljer sex i hemmet blir vräkt från sitt hem om hyresvärden/bostadsrättsföreningen kommer på sexsäljandet. Personer som jobbar på gatan har mindre tid att förhandla med kunder efter sexköpslagen eftersom kunderna är rädda för att bli tagna av polisen.

Sexarbetare vågar sällan anmäla ett brott och har generellt dåligt förtroende för polisen. Många vågar inte berätta att de säljer sex eftersom sexsäljandet är extremt stigmatiserat.

Det finns också en oro över att inte veta vad som kan hända om man berättar. Har sexarbetaren barn finns rädslan över att bli av med vårdnaden om barnen, något som tyvärr förekommer. Det finns också en rädsla över att inte bli betrodd eller att mötas av ett ”skyll dig själv”.

När jag själv arbetade så sparkade en grupp på tre poliser in min dörr när jag hade en kund, de skrek högt att de kom från prostitutionsenheten! Mina grannar hörde allt och jag tvingades flytta. Jag möttes också av ett hemskt omyndigförklarande av polisen. Jag har aldrig känt mig så förminskad och förnedrad av någon i hela mitt liv. Ingen kund har någonsin fått mig att må så dåligt eller sett ner på mig på det sättet.

När sexarbetare testar sig mot sexuellt överförbara sjukdomar vågar många inte berätta att de säljer sex, i stället tvingas sexarbetare ljuga och hitta på nya historier för att få rätt till alla tester. Andra väljer att inte testa sig. Att testa sig är också svårare i mindre städer där det bara finns ett ställe att testa sig på och där alla känner alla. Man litar inte på tystnadsplikten, är rädd för att hamna i ett register eller att mötas av fördömande och moraliska påhopp.

Amnesty lyfter viktiga frågor om hälsa, säkerhet och skydd som många blundar för. Många stora internationella organisationer som FN, UNAIDS och UNFPA, samt även WHO och Human Rights Watch stödjer en avkriminalisering av sexarbete. Det är också viktigt att komma ihåg att utnyttjande och tvång för sexuella ändamål inte räknas som sexarbete. Vid utnyttjade och tvång ses det som människohandel eller våldtäkt.

Jag förstår inte heller varför Amnesty möts av så mycket hat när de lyfter viktiga frågor om sexarbetares rätt till säkerhet, rätt till hälsa och rätt till skydd. För mig låter inte det som hemska krav gällande mänskliga rättigheter.

För mig är det en mänsklig rättighet att bestämma över min egen kropp. Jag anser också att sexarbetare ska ha rätt till säkerhet, skydd, hälsa och att tala i egen sak. De mänskliga rättigheterna ska gälla alla, alltid.

Emma Rosenqvist, tidigare sexarbetare

11 kommentarer

 1. Greta - 5 februari, 2014

  Det skulle glädja mig oerhört om prostitutionsdebatten kom upp i en högre nivå än den hittills varit. Vi som är sexarbetare är också människor som borde ha samma rättigheter ( och skyldigheter ) som alla andra. Tyvärr är inte fallet så idag, vilket många sexarbetare kan vittna om. Ifall de fick chansen och möjligheten alltså.

  Kan Amnesty ihop med de som verkligen vet och har kunskap om sexarbete nyansera debatten så finns det hopp om att de mänskliga rättigheterna ska gälla ALLA.

 2. Otacksamma Föräldern - 5 februari, 2014

  Som socialarbetare och man vill jag reagera på Emmas inlägg.
  Jag citerar:
  ”I dag tvingas den som säljer sex att arbeta ensam utan säkerhet och skydd. Sexarbetare kan på grund av kopplerilagen inte arbeta med andra för att trygga sin säkerhet eftersom de då kan bli dömda för koppleri. Därför tvingas den som säljer sex att välja mellan att arbeta säkert och riskera att bli dömd för brott eller att arbeta ensam och riskera sin egen säkerhet.

  Den som säljer sex i hemmet blir vräkt från sitt hem om hyresvärden/bostadsrättsföreningen kommer på sexsäljandet. Personer som jobbar på gatan har mindre tid att förhandla med kunder efter sexköpslagen eftersom kunderna är rädda för att bli tagna av polisen.”

  Kan någon manlig sexarbetare (eller f.d.) vänligen kliva fram och lämna sin syn på detta? Eller är det bara en fruntimmersfråga när kvinnor misshandlas, hotas och våldtas p.g.a. bristande skyddsnät i samhället?

  Mänskliga rättigheter skall gälla ALLA. Det är allmänt känt att personer med personlig assistans eller fysiska funktionshinder behöver hjälp med att kunna leva ett fullt liv (inklusive sexualitet). Räknar sig personliga assistenter och vårdpersonal som instruerar/assisterar/hjälper till som sexarbetare? Jag tror knappast det.

  Det är klart att det kan finnas privilegierade representanter för porr/sexindustrin som ser sig själva som måttet på hur samhället bör vara organiserat för att ge dem utrymme att utöva fri företagsamhet. Inges kropp skall behöva vara föremål för en handelsöverenskommelse, hur frivillig den än kan tyckas vara. Om inte människorättsorganisationer utan råd från ”industrin” förmår se hur utsatt och skambelagt prostituerade lever så får de väl bege sig ”ut på stritan”.

  Vi som har ett uns medkänsla och äkta passion kvar i kroppen får nöja oss med att de som kalkylerar med människohandel som en oavsedd bieffekt av sitt yrkesval kallar oss för hatiska.

  Det finns en sak i det som Emma skriver som jag oreserverat håller med om och det är att mänskliga rättigheter gäller ALLA. Det är inte samma sak som att vi skall legalisera människohandel, droghandel och misshandel för att inte de som begår övergrepp skall behöva vara rädda för att bli tagna av polisen. Amnestys uppgift är att bevaka ALLAS rättigheter inklusive dem som döms för brott. Om det är att tala över huvudet på sk. sexarbetare så må de vara hänt, jag har mött litet för många som Nora för att inte ställa mig oreserverat på de utsattas sida i den frågan.

  Härmed förklarar jag debatten nyanserad, utan att ha rådgjort med Amnestys ledning.

  Otacksamma Föräldern

  • Emma Rosenqvist - 6 februari, 2014

   Hej!

   Din fråga ”Kan någon manlig sexarbetare (eller f.d.) vänligen kliva fram och lämna sin syn på detta? Eller är det bara en fruntimmersfråga när kvinnor misshandlas, hotas och våldtas p.g.a. bristande skyddsnät i samhället?”

   När det kommer till män och transpersoner som säljer och köper sex så finns det en bra studie som RFSL har gjort. Den heter ”osynliga och synliga aktörer” Den finns gratis på internet att läsa.
   På min blogg kan du även läsa en intervju som jag gjorde med RFSL angående studien.

   På frågan om det bara är en fruntimmersfråga när kvinnor blir misshandlas, hotas eller våldtas. Allt detta kan förekomma för kvinnor i prostitution men också i äktenskap eller av någon helt okänd. Den som utövar våldet kan vara en man, kvinna eller en transperson. Det är enligt mig ingen könsfråga utan förkommer bland alla kön. Våldet är fel oavsett vilket köns det kommer ifrån och vilket kön det är riktat mot.

   Jag anser att den ända som bestämmer över den egna kroppen är en själv. Ingen har rätt att ha sex med någon mot dennes vilja, det är olagligt. Det är olagligt i ett äktenskap, på krogen. Att ha sex med någon mot dennes vilja är olagligt oavsett relation och oavsett om det finns pengar iblandande eller inte.

   Det jag menar är att det finns personer som trivs med att sälja sex och då skulle jag önska att de kan själva sex säkert, vilket inte går idag. De som inte vill sälja sex eller blir utnyttjade i det, ja då ska det finnas lagar som förbjuder detta.
   Jag menar att man inte bör kriminalisera hur vuxna människor i samtycke har sex med varandra. Sedan spelar det ingen roll om vi pratar samkönat sex, grupp sex, BDSM – sex och oavsett om det är pengar inblandade eller inte. Man måste skilja på hur vuxna människor i samförstånd har sex med varandra och på tvång och utnyttjande.

   Jag har aldrig känt mig som en handelsvara. Precis som att jag inte har känt mig som en ägodel för en pojkvän. För mig är sex något fint som jag kan ha i en kärleksrelation men jag kan också ha sex med någon utan kärleks känslor och det är jag knappast ensam om. Ska vi lagstifta om att sex och kärlek måste vara en förutsättning, eller som förr i tiden då det var olagligt att ha sex utanför äktenskapet, eller med någon av samma kön? För då borde samhället kriminalisera engångsligg och homosexualitet, vilket samhället gjorde förr.

   För mig har det inte varit så stor skillnad på ett one night stand eller att träffa en kund. Förutom att jag fick betalt, något som jag såg positivt på. Jag hade inte sex hur som helst eller med vem som helst och det fanns tydliga regler.

   Du skriver ”Det är inte samma sak som att vi skall legalisera människohandel, droghandel och misshandel för att inte de som begår övergrepp skall behöva vara rädda för att bli tagna av polisen.”

   Jag har aldrig sagt att jag vill legalisera människohandel. Jag tycker att lagen om människohandel ska vara kvar, men jag tycker inte att man ska kriminalisera sex mellan samtyckande vuxna människor. När det kommer till människohandel så finns inget samtycke och då gäller andra lagar. När det kommer till hot och våld så finns det också lagar som förbjuder detta.

   Det jag menar är att inte ska kriminalisera hur vuxna människor i samtycke med varandra har sex. Hot, våld, tvång, minderåriga och människohandel är jag givetvis emot.

 3. putte torild - 7 februari, 2014

  Sverige befinner sig i total moralpanik när det gäller detta ämne. Makten har idag en klar tendens att sopa allt som kan uppfattas som problem eller uppfattas som obehagligt, under mattan.

 4. Moralpanik eller bara en mer kritisk attityd till kulturen - 12 november, 2014

  Läste först en kommentar om detta på Aftonbladet från en man:

  ”Att avkriminalisera sexhandel skulle däremot öppna för en vit marknad. Vilket i sin tur skulle leda till både säkrare miljöer och rättvisa arbetsvillkor för tjejerna. De skulle inte längre behöva nån hallick för att förmedla sina tjänster och skulle skulle även få möjlighet att kunna välja själva.”

  Detta var ett svar på farhågan att legalisering av sexköp skulle göra det lättare för hallicar att bedriva sexslavhandel -tvinga människor att arbeta som prostituerade för dem och komma undan ostraffat med det. (En välgrundad farhåga, då sexslavhandeln i Europa blomstrar mest i de länder där det är lagligt att köpa sex.)

  Och sen läser jag vad en tidigare prostituerad kvinna själv har att säga:

  ”I dag tvingas den som säljer sex att arbeta ensam utan säkerhet och skydd. Sexarbetare kan på grund av kopplerilagen inte arbeta med andra för att trygga sin säkerhet eftersom de då kan bli dömda för koppleri. Därför tvingas den som säljer sex att välja mellan att arbeta säkert och riskera att bli dömd för brott eller att arbeta ensam och riskera sin egen säkerhet.”

  Jag utgår ifrån att den tidigare prostiituerade kvinnan utgår ifrån att samtliga som säljer sex gör det utan tvång från någon hallic, annars hade detta påstående låtit ganska motsägelsefullt… Hon skriver vidare, om rädslan för att göra en polisanmälan vid brott för en prostituerad, att:

  ”Det finns också en rädsla över att inte bli betrodd eller att mötas av ett ”skyll dig själv”.”

  Jag tänker då att risken för detta troligen skulle öka mycket om sexköp var helt legaliserat, både för säljare, köpare och hallic, som denna tidigare prostituerade verkar vilja att det ska vara. Hon skriver vidare att:

  ”När sexarbetare testar sig mot sexuellt överförbara sjukdomar vågar många inte berätta att de säljer sex, i stället tvingas sexarbetare ljuga och hitta på nya historier för att få rätt till alla tester. Man litar inte på tystnadsplikten, är rädd för att hamna i ett register eller att mötas av fördömande och moraliska påhopp.”

  Jag tänker att detta har att göra med att de flesta sexarbetare är kvinnor och att samtliga kvinnor som ligger runt med många män i den här kulturen fördöms, registreras som kvinnor med dålig moral och möts av moraliska påhopp. Även de som inte vill ha betalt för att ha sex utan kärlekskänslor, utan bara vill ha många one night stands. Hon undrar också:

  ”Jag förstår inte heller varför Amnesty möts av så mycket hat när de lyfter viktiga frågor om sexarbetares rätt till säkerhet, rätt till hälsa och rätt till skydd. För mig låter inte det som hemska krav gällande mänskliga rättigheter.”

  Jag tror att detta har att göra med att Amnesty, vad gällde sexköpare fokuserade på män som har svårt för att få någon kvinna att ha sex med -och inte alls på kvinnor som har svårt för att få någon man att ha sex med eller på människor med andra sexualiteter än heterosexualitet. Fokuset var endast på heterosexuella mäns sexuella behov och kvinnors rätt att få det lättare att tillfredsställa heterosexuella mäns sexuella behov. Med andra ord ett sexistiskt kvinnosexualitetsförtryckande fokus:

  ”I ett förslag från organisationens högkvarter propageras nu för att Amnesty ska ta strid för en total avkriminalisering av sexhandel. Varken köpare eller säljare ska kunna straffas. De utövar ju bara ”sin autonomi”, vilket staten inte ska blanda sig i. Dessutom, hävdar man bland annat, finns det ju handikappade män som behöver köpa en kvinna ibland för sin hälsas skull. I jämlikhetens Sverige är det en politisk bomb av guds nåde. Vår progressiva sexköpslag är ju en exportsuccé, så sent som i förra veckan ställde sig till och med EU-parlamentets jämställdhetsutskott bakom modellen. ”

  Dessutom upprördes nog många av Amnestys utgångspunkt att påtvingat hushållsarbete eller gruvarbete skulle kännas lika kränkande som att tvingas sälja sexuella tjänster som sexköpare får njuta av:

  ”Kan prostitution jämställas med gruvarbete? Eller hushållsarbete i någon annans hem? Det anser Amnesty International. I alla tre fallen kan det ju finnas omständigheter som gör det lite svårt att tala om ett helt fritt val.”

  Jag anser också att sexarbetare ska ha rätt till säkerhet, skydd, hälsa och att tala i egen sak. Men jag anser att denna rättighet också ska gälla människor som varit förslavade i sexslavhandel och att de ska få samma utrymme att få tala i egen sak vad gäller lagen om kriminalisering av sexköp. Den påverkar ju i högsta grad sexslavar också och jag tycker det är en kränkning mot dem och de befriade sexslavarna att osynliggöra det faktum att även de arbetar/arbetat med och har kunskap om sexarbete, om än ofrivilligt. (Om man ser till det totala antalet i världen finns det troligtvis dessutom fler sexslavar eller på andra sätt ofrivilligt prostituerade än det finns människor som föredrar att arbeta som prostituerade.)

  Jag anser för att det är något konstigt att det finns de som trivs med att sälja sex, vilket ju går ut på att köparen köper rätten att bestämma villkoren för sexet (vad den prostituerade ska gå med på att utföra för slags sexuella tjänster, även om det kan finnas vissa saker som den prostituerade inte går med på). Fokuset blir ju då alltid på köparens sexuella tillfredsställelse. (Att köparen blir nöjd med varan.) Istället för att då bara ha sex på lika villkor med så många de är sexuellt intresserade av som är sexuellt intresserade av dem. Om det finns många som är beredda att betala för att få ha sex, för att de har svårt att få tag på sexpartners, så finns det förstås många av dem som är beredda att ha sex på lika villkor, gratis. De som jag kan förstå trivs med sexhandeln är för det första hallicar,som själva inte behöver prestera sexuellt och gå med på sådant som kanske känns lite eller mycket obehagligt för dem att göra för att tillfredsställa kunderna sexuellt. För det andra köparna, om de har råd med att köpa sexuella tjänster för att de är rika eller för att den prostituerades sexuella tjänster är på REA eller alltid är billiga. För det tredje säljarna, om de trivs med att tillfredsställa andra sexuellt och sätta sin egen sexuella tillfredsställelse i andra hand. (Vilket jag personligen inte kan förstå, såvida säljarna inte är nära nog asexuella och väldigt måna om att tillfredsställa andra av någon orsak.)

  För övrigt tycker jag inte att man kan skriva att man är emot våld, men för BDSM-sex. Jag anser att även frivilligt sex som lett till svåra skador borde vara kriminaliserat som misshandel. Det finns till och med fall där människor har dött i akter av vad som kallas för BDSM-sex! Jag tycker att dessa fall ska klassas som dråp eller mord om de var dråp eller mord. Det är ingen förmildrande omständighet att den skadade eller dödade parten var med på misshandeln, dråpet eller mordet sexuellt. Jag tycker inte att sexualitet och samtycke är heliga och inte heller att de ska betraktas som förmildrande omständigheter för allvarliga brott. Det finns många sätt att manipulera människor till att gå med på sådant som är skadligt och till och med dödshotande för dem sexuellt. I vissa fall är även detta understött av olika kulturer, till exempel den västerländska, väldigt sexualiserade kulturen där kvinnor uppmanas att agera troféer åt män. (Kulturen som dessutom är väldigt kommersialiserad, där sexuella tjänster riktade till heterosexuella män ofta används i marknadsföringssyfte.)

  Jag håller med kommentaren om att kulturen i Sverige idag är att sopa allt som kan uppfattas som obehagligt under mattan och inte prata om obehagliga saker som sker i skolor, relationer och i olika yrken. Påtvingade såväl som frivilligt valda. Man verkar bara vilja se den glamourösa sidan av allt och ta lätt på allt och om det finns en annan attityd avfärdas den med en handviftning som moralpanik. Till exempel vad gäller yrket prostituerad, som ju faktiskt är ett erkänt lagligt yrke i Sverige, även om det, precis som kvinnor som på fritiden har många one night stands, anses vara skamligt. Jag tror för att vara lite mer djuplodande att om det skulle komma in fler män i yrket skulle statusen på yrket höjas, eftersom så tenderar att vara fallet inom samtliga yrkesområden. Fast frågan är ju om statusen ens då skulle höjas för kvinnorna som arbetar inom DETTA kvinnoskamliga yrke, eftersom statusen för kvinnor som har många sexpartners är väldigt mycket lägre än statusen för män som har många sexpartners. Det sitter ju i grundfundamenten för kulturen att använda ord som slampa och hora som skällsord, gärna kombinerade med svordomar och förbannelser. En satans misogyn värld det här är, det blir svårt att få folk att respektera prostituerade kvinnor när många använder ordet hora som skällsord även för kvinnor som inte är prostituerade!

 5. mr Masken, en kille - 3 januari, 2016

  Det är mycket enklare att sälja sex, man slipper massa socialt spel. Och bara för att den andre njuter så betyder ju inte det att jag inte gör det. Jag kanske gillar att slicka smeka och använda min mun mot en kuk? Precis som en kille som gillar göra samma sak fast med ett bröst.
  Sexköpslagen är en vidrig lag som bara används för att förnedra och hota dom som den säger sig vilja hjälpa. Jag har själv blivit förnedrad och hotad av två poliser, två okända män som stämmer kontakt och lurar en till ett möte. Jag har aldrig känt mig så rädd för nån som då, har fortfarande ett trauma efter det… Jag var tvungen att hålla med om att jag nog var en självskadande hora med missbruksproblem, för dom såg jag nog bara ut som ett trasigt pojkluder från asien. Ni vet fördommar som om alla asiater säljer sig och tar kuk i röven medan dom drogar sig med lim….

  Så ja, jag vill att mina mänskliga rättigheter ska respekteras också. Att jag ska slippa trakasserier från myndigheter när jag har frivillig sex på mina villkor med vuxna personer.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Pisa: Elever med utländsk bakgrund presterade bättre

Att antalet elever med utländsk bakgrund blivit fler har inte påverkat årets Pisa-resultat negativt jämfört med 2012... 0Inga delningar

Veckans graf: Nästan var femte pensionär under EU:s fattigdomsgräns

Stor brist på sjuksköterskor och lärare


Johanna Senneby

Fackkritiker blir Trumps arbetsmarknadsminister

Donald Trump kommer att utse den fackkritiska snabbmatskedje-vd:n Andy Puzder till arbetsmarknadsminister. 0Inga delningar

Bring överklagar Arbetsmiljöverkets miljonböter

Fler får indragen sjukpenning


Kent Källqvist

Palestina firar jul i terrorns skugga

I dag hade de tre vise männen inte kommit fram till Jesusbarnet i Betlehem. 0Inga delningar


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016
  pengaropolitik