Dagens Arena startade som en webbaserad ledarsida i november 2007. Utgångspunkten var att Sverige saknade radikala och progressiva röster i samhällsdebatten. Programförklaringen inleddes med: »Framtiden är inte given. För att bygga en bättre framtid krävs gemensamma lösningar och långsiktiga perspektiv. Det råder i Sverige en akut brist på röster som kommenterar samhället utifrån den insikten.« Programförklaringen gäller i högsta grad även i dag.

Från ledarsida till nyhetstidning

Dagens Arena har utvecklats från ledarsida till webbtidning. Vi står på tre ben – opinion, nyheter och fördjupning, och förmedlar dessa utifrån ett oberoende, radikalt och progressivt perspektiv. Obunden, eftersom vi inte är lojala med partier eller organisationer, utan med våra värderingar. Radikalt i meningen att de grundläggande värderingarna om jämlikhet, jämställdhet, social rättvisa, demokrati och frihet står i förgrunden. Progressivt i betydelsen att vi ser med nyfikenhet på vår samtid. Vi blickar inte tillbaka, men betraktar inte heller framtiden som given, utan möjlig att påverka, styra och förändra.

På kort tid har Dagens Arena växt till att bli den ledande progressiva sajten på nätet. 2012 och 2013 erhöll vi Publishing-Priset för årets massmediewebbplats. Vi har en stark närvaro i sociala medier: Mer än hälften av vår trafik kommer via Facebook och Twitter. Våra profilerade skribenter hörs i paneler och syns i morgonsoffor. Vår journalistik påverkar när politiska diskussioner inleds och formas – i stället för att rapportera på blanka sidor i efterhand.

Vi gör de fördjupningar som ingen annan gör. Du får dagligen läsa ledare, nyheter, analyser, reportage, granskningar samt bloggar om svensk politik. På lördagarna får du en längre och mer eftertänksam ledare, på söndagarna internationella utblickar. Bland våra skribenter finns Linnea Swedenmark, Björn Elmbrant, Ulrika Kärnborg, Silvia Kakembo, Lisa Pelling, Mats Wingborg, Veronica Palm, Daniel Mathisen, Anna Danielsson Öberg och Vesna Prekopic – samt ett nätverk av internationella, progressiva röster. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Jonas Nordling.

Läs Dagens Arena varje dag! Och få ett gratis nyhetsbrev med det senaste från ledare, debatt och nyheter varje morgon. Vi är din progressiva kompass i det blå mediebruset.

Webbtrafiken ökar

Sedan Dagens Arena blev en redaktionell webbtidning har besökssiffrorna på sajten ökat konstant. Under 2016 fortsatte webbtrafiken att öka och vi hade närmare två miljoner besökare och ökningen har fortsatt.

Under 2018 hade sajten i snitt mer än 200 000 unika sidvisningar per månad, liksom en stadigt ökad lästid.

Det är sedan år 2017, vanligare att våra läsare finns med en mobil i handen än framför en stationär dator.

Dagens Arena är en del av Arenagruppen och har därigenom kollektivavtal med Unionen.