Bild: Dagens Arena

Orden ”Sverige”, ”människor” och ”ska” dominerade Stefan Löfvens första tal som ordförande för Socialdemokraterna. Även den avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin talade mycket om det egna landet.

Klockan 16.30 på Götaplatsen i Göteborg höll Stefan Löfven sitt första förstamaj-tal som ordförande för Socialdemokraterna. Dagens Arena gjorde ett ordmoln av talet. Ju större ord desto mer frekvent användes det i talet.

Av bilden att döma la Stefan Löfven inte så överraskande tonvikten på ord som ”Sverige”, ”människor”, ”arbete, ”frihet”, ”politik” och ”jobb”. Dessutom var talet påfallande framåtinriktat med tyngdpunkt på ord som ”ska”, ”kommer”, ”vill”, ”göra” och ”behöver”.

Stefan Löfven började sitt tal med en beskrivning av krishösten 2008 och vad han anser vara en påfallande passivitet från regeringen. Denna passivitet får vi i dag betala för med högre arbetslöshet än vad som annars skulle varit fallet, menar Löfven.

Inledningen var symptomatiskt för resten av talet. Det är tydligt att Stefan Löfven nu vill signalera att han lägger in en ny växel för att vinna ytterligare förtroende i jobbpolitiken. Och det är utifrån erfarenheterna som ordförande för IF Metall som Löfven hämtar krutet.

Det märktes inte minst på dagens socialdemokratiska utspel. Vid en valvinst 2014 ska ett innovationspolitiskt råd tillsättas med representanter från företag, fack och forskarvärlden. Rådet ska stärka innovationskedjan och ordförande ska vara statsministern själv. Hela upplägget liknar det samarbete som Löfven är van vid mellan fack och arbetsgivare inom industrin.

Dessutom hämtar Löfven kraft i frågan om ungdomsarbetslösheten från de ungdomsavtal han själv varit med och förhandlat fram.

Därefter talade Löfven om vikten av stabila statsfinanser, innovationspolitik och omställning. Han avslutade med en internationell utblick.

Wanja Lundby-Wedins tal:

Bild: Dagens Arena

Trots att deltagarna avslutade med att stämma upp i Internationalen var det ingen tvekan om vilket land den avgående fackordföranden Wanja Lundby-Wedins tal handlade om.

”Sverige” var ordet för dagen och Wanja Lundby-Wedin upprepade det inte mindre än 30 gånger i sina tal i Ale, Trollhättan och Bengtsfors. Ofta i sammanhang som ”Sverige har byggts …”, ”Vi ser i Sverige i dag …” och ”Vi vet att ett annat Sverige är möjligt”.

Wanja Lundby-Wedin talade också mycket om ”utbildning”, ”arbetslösa”, ”frihet” och ”solidaritet”.

Men trots frekvensen av ordet ”Sverige” pratade faktiskt Wanja Lundby-Wedin mer om internationella frågor än Stefan Löfven. I sitt tal tog Wanja Lundby-Wedin avstamp i fackligt förtryck i Vitryssland och uppmanade åhörarna att stödja Palmecentrets solidaritetsfond. Hon fortsatte med att berätta om förhållanden för fackligt aktiva i Filippinerna, Zimbabwe, Burma och Palestina.

Därefter prata hon om tragedin på Utøya och hotet från den framväxande högerextremismen. Först därefter kom talet att röra sig mer mot inrikespolitiken. Wanja Lundby-Wedin talade till exempel om ökande klyftor, C och FP:s krav på sänkta löner, jämställdhet och kampen mot arbetslösheten.

Fotnot: Dagens Arena hade även planerat att göra ett ordmoln av Jonas Sjöstedts tal. Sjöstedt skriver dock inte ner sina tal utan talar fritt utifrån stödord. Därmed hade vi varit tvungna att transkribera hela talet vilket vi tyvärr inte hade tid med. Men du kan se talet i efterhand här.