Sodersjukhuset

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Dela

DEN STORA OMVANDLINGEN

Den stora omvandlingen handlar om politikerna, entreprenörerna och miljardärerna som drivit på förändringen. Om eleverna, lärarna och undersköterskorna som lever och arbetar i den nya välfärden. Och om ett systemskifte med både vinnare och förlorare.

Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning. Det visar en hemlig rapport från landstinget som avslöjas i ny bok. 

När Vårdval Stockholm infördes 2008 minskade vårdresurserna kraftigt i mer ekonomiskt utsatta förorter till Stockholm. Det avslöjas av Dagens Arenas redaktör Mikael Färnbo i antologin ”Den stora omvandlingen” som kommit ut i dagarna.

Lars Carlsson, chefsekonom på Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, – den enhet som styr de offentliga vårdcentralerna – berättar i reportaget att vårdcentraler i fattiga områden över en natt förlorade ungefär en tredjedel av sina intäkter.

Anledningen var att den extra ersättning de tidigare fått med anledning av områdets vårdtyngd försvann.
– För vårdcentralerna i innerstan och välbärgade förorter, som tidigare hade förhållandevis låga ersättningar, var förändringen inte så dramatisk. Över en natt gick många faktiskt plus en 8–10 procent, säger Lars Carlsson.

Sämre gick det för vårdcentralerna i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholms förortsnät.
– Om man räknar på lika många listade patienter och samma besökstal som innan, så minskade deras intäkter över en natt med mellan 30 och 35 procent, säger han.

För till exempel Rinkeby vårdcentral var förändringen ett dråpslag. Vårdcentralschefen Leena Laitinen berättar i reportaget att de var tvungna att säga upp ungefär hälften av personalen.

– Då började spiralen nedåt, säger hon.

Karolinska folkhälsoakademin, som utvärderat Vårdval Stockholm, har kommit fram till samma slutsats. Faktum är att alla inkomstgrupper sedan vårdvalet infördes relativt sett fått minskade vårdresurser, förutom den rikaste och friskaste fjärdedelen som sett en dramatisk ökning.

Sedan 2008 – samma år som Vårdval Stockholm infördes – har även besöken till akutsjukhusen i Stockholm ökat med ohållbara sex procent per år. Det är en siffra som varken kan förklaras med befolkningstillväxt eller ökad sjuklighet. Samtidigt duggar larmrapporterna från akuterna tätt och personalen går på knäna.

I reportaget avslöjas en intern rapport från landstinget som visar att den stora tillströmningen av patienter främst kommer från fattiga förorter. Samma förorter som fått minskade resurser till primärvården sedan Vårdval Stockholm infördes.

Rapporten visar också att dessa patienter är sjukare och behöver mer vård än genomsnittsbesökaren.

Enligt rapporten, som är framtagen under ledning av konsulten och före detta chefsläkaren på Södersjukhuset Per Anders Flordal, kan minskade vårdresurser i fattiga förorter förklara akutkrisen.

Utredarna skriver:
»Tillgängligheten vid husläkarmottagningar [annan benämning för vårdcentraler, reds anm.] har visserligen drastiskt förbättrats, men med incitament för att fokusera på enklare besök. Tilliten till husläkarmottagningarna har sjunkit bland de som har störst vårdbehov. Ersättningen till husläkarmottagningar i utsatta områden har sänkts och de patienter som är listade där söker nu oftare på sjukhusens akutmottagningar.«

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Mikael Färnbo, redaktör på Dagens Arena har skrivit kapitlet Stockholmssyndromet i antologin ”Den stora omvandlingen” som ges ut på Leopard förlag. Redaktörer för ”Den stora omvandlingen” är Kent Werne och Olav Fumarola Unsgaard. Boken kan köpas här >>

11 kommentarer

 1. putte torild - 12 mars, 2014

  Håller med! Det är lite väl många ”goddag yxskaft” även på vänstersidan. Historielösheten verkar ha nått Sverige.

  • Bengt - 11 april, 2014

   Det Du säger ”historielösheten” det är så rätt. Det är viktigt att veta vad som de generationer har upplevt. Jag är gammal, vet hur det var påtrettio och fyrtitalet, det var inte så många som hade råd med att besöka läkaren. Samtidigt så kunde man enkelt ringa till honom och det blev ett besök på eftermiddagen samma dag.
   Medicinen skickades med bussen på kvällen.
   Således både bättre och sämre.

 2. Martin - 28 juli, 2014

  ”I reportaget avslöjas en intern rapport från landstinget som visar att den stora tillströmningen av patienter främst kommer från fattiga förorter. Samma förorter som fått minskade resurser till primärvården sedan Vårdval Stockholm infördes.”

  Men andra ord: Folk i förorten har valt vårdcentraler inne i stan, vårdcentraler i förorten har fått mindre besökare. Är det då fel att pengar har förflyttats från de mottagningar som fått mer patienter från de som fått färre? Det är ju inte frågan om att fattigare personer fått sämre vård som det här försöker framställas som, det är ju snarare så att de fattiga nu kan välja att gå till vårdcentraler i rikare kommuner, vad är det dåliga med det?

  Om en rapport benämns som ”hemlig” ska ska man nog fråga sig varför. I det här fallet verkar det ju vara för att den inte skulle kunna utstå någon som helst kritisk granskning utan att bli sågad längs fotknölarna. Man får vara bra konspirationsteoretisk om man kan tolka det på något annat sätt ;)

  • Erik - 28 juli, 2014

   Jag vet också på hobbyempirisk väg (min fru jobbar på akuten) att många fattiga söker sig till akuten med lindriga besvär som borde tas om hand av vårdcentralen. Så detta stämmer väl.

   Men jag vet att vårdcentralerna får två typer av ersättningar. Dels får de betalt per vårdtillfälle efter olika prislistor, dels får de betalt efter hur många som är listade på en viss vårdcentral. Så att vara överbelastad med folk kan ju knappast vara ett skäl till att avskeda personal för vårdcentralen. Mer patienter = mer pengar. Det är här artikeln haltar på något sätt.

   Eller missar jag något. Kan bara se den förklaringen som Martin lägger fram. Att folk väljer att gå någon annan stans.

   Dock olyckligt om vissa områden blir av med vårdutbud, men om det inte används?…

 3. Martin - 28 juli, 2014

  Den korrekta meningen skulle så klart varit ”Är det då fel att pengar har förflyttats TILL de mottagningar som fått mer patienter från de som fått färre?”

 4. Micke - 29 juli, 2014

  Det här låter heltokigt!

  Tanken är väl att våra nya medborgare är de som skall rädda våra pensioner?

  Det håller ju inte om de skall dra sjukvårdsresurser, vara sjukare än oss svenskar i gemen.

  Jag får inte ihop den här ekvationen, jag håller dock med om det som skrivs eftersom jag arbetar på ett av Stockholms största sjukhus.
  Majoriteten av de som söker och får vård, dvs drar resurser och får ner sjukhuspersonalen på deras bara knän är just immigranter.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016
  pengaropolitik