Just nu pratas det mycket fattigdom. De rödgröna oppositionspartierna har vind i seglen när det gäller att sätta agendan för vad som ska diskuteras, och tvekar inte att slå sig för bröstet för att deras lösningar är så smarta och ansvarsfulla. Lite väl hårt, kanske.

I samband med att budgetmotionen läktes publicerade de rödgröna på sin blogg ett inlägg med rubriken “Rödgrön satsning på ensamma mammor“. Ensamstående mödrar beskrivs där som “särskilt prioriterade”, vilket betyder en höjning av underhållsstödet med 100 kronor 2011 och 150 kronor 2012, satsningar för att underlätta för kommuner att erbjuda barnomsorg på obekväm tid, satsningar på heltidsjobb samt höjt bostadsbidrag.

När de rödgröna i går presenterade budgetmotionen i sin helhet menade man att för en ensamstående tvåbarnsmamma blir det ungefär 440 kronor per månad.

440 kronor. Det är i kronor vad man väljer att kalla en särskild prioritering för en grupp inom vilken 60% lever under den relativa fattigdomsgränsen.

Man hade kanske kunnat vänta sig lite mer inspiration. Att gå upp i heltid är inte något alla ensamföräldrar upplever som möjligt, av förklarliga skäl. Om oppositionen inte tänker till lite mer känns det fortfarande som om den smartaste vägen ur fattigdom för ensamföräldrar är att hänga på dejtingsajter.