Bild: EPP group
Bild: EPP group

MUF Stockholms kampanj för att stödja Fotografiska har uppenbart inspirerats av Christofer Fjellners (M) TTIP-vurmande. 

I veckan har vi bevittnat något häpnande. Fotografiska har anmält regeringens museireform till Konkurrensverket eftersom fri entré på statliga museer kan göra att färre besöker Fotografiska.

»Vi hade aldrig öppnat om den nuvarande museireformen med fri entré hade gällt när konsthallen invigdes«, sa Fotografiskas grundare och varnade för »kulturell utarmning«.

För er som inte besökt konsthallen skulle en kunna beskriva den som sinnebilden av den breda medelklassens trygghetszon. Hit kommer du för att slippa tänka och äta blomkål med rostade mandlar. Här finns inget som skaver. På sin höjd ett fotografi av en tjock människa.

Men håll i er, det blir bättre. MUF Stockholm samlas i dag för ett stödbesök på konsthallen. Under hashtaggen #backafotografiska gör ungdomsförbundet uppror mot att staten konkurrerar ut den fria kulturen.
muf sthlm 2

Man kan tycka att ett ungdomsförbund bör ha bättre saker att uppbåda vrede över, men jaja.

Den stora frågan handlar ju faktiskt om vem som inspirerat till denna sammansvärjning. Vi kan bara komma på en enda person: den moderata Europaparlamentarikern och fd. Ayn Rand-vurmaren Christofer Fjellner.

Ja, det kan låta lite konspiratoriskt men låt oss berätta.

Den före detta MUF-ordföranden var en av Fredrik Reinfeldts hårdaste kritiker. Han var så arg på att den dåvarande partiledarens dragning mot mitten att han drog igång kampanjen »Enjoy capitalism«. Men det var i hans ungdomsår. Nu har han växt till sig och var 2014 Sveriges andra mest aktiva parlamentariker. Han beskriver sig själv som en gammal glad nyliberal – »one of the few surviving« –, han är den som slåss allra hårdast för snusets rättigheter och sist men inte minst: Han tycker att TTIP är det bästa handelsavtalet någonsin.

Och det är här det blir riktigt intressant. För det är många som inte skulle hålla med honom om det. Exempelvis cirka alla som värnar arbetstagares rättigheter, tycker att transparens är en bra grej och anser att det är problematiskt om storföretag får massa makt på bekostad av miljö, välfärd och annat.

De allra högsta rösterna har höjts mot en investeringsklausul i handelsavtalet, ISDS. Den innebär att företag kan stämma stater om de förändrar lagstiftningen på ett sätt som gör att företagen inte kan tjäna så mycket pengar som de räknat med. Ja, det kan låta både meckigt och sinnessjukt, vi vet.

Men att det ens finns en diskussion om huruvida detta är rimligt, tycker Christofer Fjellner känns som en »blast from the past«. »Hade Shakespeare skrivit något om investeringskapitlet i TTIP hade det hetat »Much ado about nothing.«, sa han till Dagens Arena för ett tag sedan.

Men det är alltså i princip detta som Fotografiska, uppbackade av MUF Stockholm, nu vill driva. De anmäler en reform för att konkurrensvillkoren har förändrats. Och vem är Sveriges starkaste TTIP-förespråkare? Och har känningar i MUF? Ja precis, Christofer Fjellner.

Är du fortfarande tveksam till vår tes? Då kan vi berätta att det inte går så bra för Fjellerns linje i TTIP-förhandlingarna. ISDS har bytts ut mot en annan klausul, som bland annat innebär att oberoende domare, inte företagens egna, ska avgöra frågan när ett företag stämt en stat. Det tycker Fjellner är en skitdålig idé. Han vill inte ens prata om hur dålig den idén är.

Ni hör ju. Kopplingarna mellan Fjellners ISDS-vurmande och MUF Stockholm är solklara. Men konsthallen är förmodligen bara TTIP-anhängarnas första testballong. Nu återstår det bara att se vad som blir deras nästa.