Skillnader i tjänstepension i kronor per månad. Källa: Collectum.

I Danderyd kommer privata tjänstemän att få nio gånger mer i tjänstepension än i norrländska kommuner som Vilhelmina och Överkalix. Det visar prognosen från Collectum vars årliga pensionsbesked landar i brevlådorna snart.

Danderyd sticker klart ut i toppen med flera tusenlappar mer i månaden än tvåan på topplistan, Lidingö. De privata tjänstemännen i Danderyd väntas i snitt få ut 26 300 kronor i månaden i tjänstepension, jämfört med dem i Lidingö som kommer få ut 17 000 kronor. Därefter följer skånska Lomma, där privatanställda tjänstemän kan räkna med 13 500 kronor i tjänstepension.

Pensionsinkomsterna i toppen skiljer sig drastiskt från de kommuner där privatanställda tjänstemän enligt prognosen kommer att ha tunnast plånbok som pensionärer. I botten finns Överkalix där den genomsnittliga förväntade tjänstepensionen är 2 800 kronor i månaden. Hundralappen mer får Vilhelminas tjänstemän, 2 900 kronor i månaden, och snäppet över det blir det i Sorsele: 3 000 kronor i månaden.

I snitt väntas privata tjänstemän i hela landet få 6 200 kronor i månaden i tjänstepension.

Enligt Collectum, som förvaltar tjänstepensionen ITP för alla privata tjänstemän med kollektivavtal, ligger den allmänna pensionen numera bara på knappt hälften av den tidigare lön, och därför är tjänstepensionen allt viktigare.