Lisa Pelling, Arena Idé och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro.

Kan S gå längre med politiska kompromisser för att lyckas bilda regering? Hur motiverar Timbro en högerregering med SD-stöd? Och vad gäller i praxis kring budgetfrågan? Hör Karin Svanborg-Sjövall från Timbro och Lisa Pelling från Arena idé i veckans avsnitt av Arena Tyckonomi.

– Två saker talar för att det kan bli en skarp statsministeromröstning, där Ulf Kristersson prövas igen på fredag: Det faktum att C och L släppte igenom M-KD-budgeten. Det är på något sätt svårt att se hur Centern skulle kunna gå tillbaka och förhandla med Socialdemokraterna sedan om fler eftergifter från deras sida, säger Karin Svanborg-Sjövall.

Hon menar också att Löfven har gjort ganska klart att liberaliseringar av arbetsmarknaden, är svårsålda i de egna leden.

Lisa Pelling anser att C ställt för långtgående krav på snabba, färdiga lagändringar:

– Flera av de förslag som C verkar har lagt in i de här förhandlingarna rätt skarpa förslag som man inte hade fått igenom i en alliansregering, men som man nu vill få igenom med Socialdemokraterna.

Arbetsrätten är ett exempel och marknadshyror för bostäder ett annat.

– Om man ska införa marknadshyror måste man samtidigt ha en plan för hur människor med låga inkomster ska få nånstans att bo. Det är faktiskt lite magstarkt att man under några dagar ska besluta om frågor som är så djupgågende, säger Lisa Pelling

Karin Svanborg-Sjövall håller med om att många av förslagen på bordet under regeringsförhandlingarna skulle kräva utredningar innan beslut

– Men Socialdemokraterna har en historia av att dra saker i långbänk som de inte är sugna på att genomföra, så jag tycker att C gjorde rätt som krävde skarpa förslag, säger hon.

På frågan om att extraval vore att föredra framför att S tummar ytterligare på viktiga kärnfrågor för att bilda regering är Lisa Pelling tveksam.

– Extraval innebär att när folkets företrädare inte kan komma överens, då vill man välja sig ett nytt folk. Det är lite oansvarig av politikerna, säger hon.

Karin Svanborg-Sjövall förvånades av att gruppledaren Anders Ygeman (S) i SVT Agenda tycktes öppen för ytterligare kompromisser om arbetsrätten. Trots att det stämmer överens med Timbros syn på politiken ser hon nackdelar med en sådan förflyttning högerut för S:

– Jag är inte säker på att svensk politik tjänar på att Vänsterpartiet kvarstår som det enda partiet som kan kanalisera arbetarrörelsens opinioner. Det finns en smärtgräns där jag tror att för det politiska samtalets skull blir det ganska dåligt om Socialdemokraterna viker ned sig för långt, säger Karin Svanborg-Sjövall.

På frågan om de rödgröna partierna borde ha fällt M-KD-budgeten genom att rösta taktiskt på en annan budget än sin egen, och vad det som kallas praxis egentligen är värt kom också upp i samtalet. Lisa Pelling är tveksam till hur S skulle ha agerat.

– Nu har de råkat ut för det här två gånger: en S-statsminister som tvingas regera på en annan ekonomisk politik än sin egen, men en tredje gång, nej, det tror jag inte att det blir Så nästa gång blir det säkert så att man inte respekterar den här praxisen vid budgetomröstningen, säger Lisa Pelling.

Lyssna på hela podden för att höra mer om regeringsbildning, tiggeriförbud samt Timbros syn på hur de borgerliga partierna ska förhålla sig till SD!