De rödgröna har lagt fram sin regeringsplattform. På ett tacksamt sätt visar oppositionen på vilka skillnaderna är i årets valrörelse. Den rödgröna regeringsplattformen utgår från samma reformutrymme som de borgerliga (och samma tramsiga språk om “skarpa förslag” och “ambitioner”) och visar därmed hur olika blocken vill prioritera i regeringsställning. I stället för mer av borgerliga skattesänkningar för de som redan fått fyra jobbskatteavdrag går de rödgröna till val på omfördelning av resurser.

Tydligast syns vägvalet i löftet om sänkt maxtaxa i förskolan. Maxtaxan är det vi minns mest från valet 1998, då Socialdemokraterna backade men efter valet kunde genomföra en reform få personer i dag hävdar inte har varit effektiv. Vidare vill de rödgröna att staten ska ta ansvar för den nödvändiga renoveringen av miljonprogrammen, införa maxtaxa i hemtjänsten, avgiftsbefria tandvården för fler och föra en jobbpolitik som med ett tydligare fokus på utbildning är effektivare än borgerlighetens femte jobbskatteavdrag. Det är ett bättre sätt att använda det reformutrymme som finns.

Mest uppseendeväckande i plattformen och i ärlighetens namn den roligaste överraskningen är att Miljöpartiet har vikt sig i frågan om arbetsrätten. De rödgröna partierna är nu överens om att lagstiftning är rätt väg för att motverka ofrivilliga visstidsanställningar som staplas på varandra i all oändlighet och ofrivilliga deltider. Oskicket att ersätta personal med lättsparkad bemanningspersonal ska också motarbetas med lagstiftning. Miljöpartiet må vara de första att lämna det rödgröna skeppet om riksdagen får två minoriteter den 19 september, men så länge partiet är med i samarbetet accepterar man en ekonomisk politik med tydlig vänsterstämpel.

För den som vill leta splittring i samarbetet är det lätt att peka på avsaknaden av utrikespolitik. Utrikespolitiken är visserligen inte en valfråga men oerhört viktigt om man ska leda landet. Föräldraförsäkringen är en annan stridsfråga som står utan lösning och därmed utan åtgärd. Valtaktiskt är det nog klokt då det inte heller är en vinnarfråga direkt. Får vi en rödgrön regering kan vi räkna med en debatt bland de rödgröna partierna om föräldraskapet, en debatt som med fördel får sprida sig utanför partiorganisationerna.