Sigrid Melchior och Teresa Küchler gör podden Brysselbubblan. (Foto Charlotta Asplund Catot)

PODD | I ett europeiskt land gäller först till kvarn för coronavaccinet. Gissa vilket?  Senaste avsnittet av Brysselbubblan ger svaret. Och berättar dessutom att ett våldsamt ostronkrig har brutit ut. 

Ett land i Europa struntar helt i kriterier och turordningsregler för coronavaccinet. Först till kvarn gäller. Gamla mormödrar på skröpliga ben får köa i timmar bakom raska unga män för att få sina livsräddande doser. EU-journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler har i veckans avsnitt av Brysselbubblan tagit sig en titt på de olika vaccineringsstrategierna i Europa.

Ett våldsamt ostronkrig har brutit ut mellan Stobritannien och EU. Det betyder inte att britter och kontinentaleuropéer står på varsin sida av engelska kanalen och slungar ostron över vattnet, utan om bråk kring export- och matregler. Era värdinnor drömmer om en tid då man återigen i goda vänners lag kan slurpa ostron på fredags-afterworken, men vill absolut först veta om de kommer från vatten som klassats som A, B eller C-vatten, i EU:s tjocka ostronregelverk.

Sigrid har tittat på en lag som ska få europeiska företag att redovisa hur mycket pengar de tjänar, var de tjänar dem och i vilket land de skattar för dem. Det har visat sig vara lättare sagt än gjort att klubba lagen.

 

 

Du hör avsnittet ovan, eller här.

Dagens Arenas poddar finns i de flesta spelare, eller här. Prenumerera gärna i din spelare så missar du inget avsnitt av någon av våra poddar.