Bild: Maria Georgieva

Den 14 augusti 2012 anmäler Leif Pagrotsky regeringen för grundlagsbrott. Det eftersom handlingar som Aftonbladet begärt ut i stället lämnats till Ekot. Handlingarna gällde den fest- och spritnota Näringsdepartementet låtit skattebetalarna stå för när Centerledaren Annie Lööf och hennes stab hållit jul- och sommarfest.

Konstitutionsutskottet väntas i dag kritisera Annie Lööf för att handlingarna inte lämnades ut till Aftonbladet.

Fast det slutar inte där.

Medan KU-förhören pågick avslöjades att Lööf inte sagt sanningen. Inledningsvis hävdade Lööf att Ekot aldrig fått de handlingar som Aftonbladet begärt ut. Efter att ha konfronterats med uppgifterna fick Lööf möjlighet att korrigera vad hon sagt. I sig något mycket ovanligt – KU-förhör brukar inte behöva tas om.

På tisdagsmorgonen var det dags igen. Till KU har Annie Lööf gett bilden av att det var departementets egna granskning som upptäckte misstaget med de felställda fakturorna. När Ekot nu har granskat dessa uppgifter visar det sig vara felaktigt.

Det är i sig mycket allvarligt att centerledaren – oavsett om det är en medveten lögn eller om hon har fått oriktig information får sin stab – har lämnat ut felaktigheter till konstitutionsutskottet. I slutändan är det ett demokratiskt problem när regeringsföreträdare far med lögner inför dem som ska granska statsrådens tjänsteutövning.

Men Lööf har också större problem än så. Hon leder ett parti präglat av ideologisk splittring, vilsen politisk riktning och osäkerhet.

Den SCB-mätning som publiceras inom kort lär spä på Lööfs bekymmer.