Bilden är ett montage. Bild: Maria Georgieva

Kommer Stockholms stads kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) att åtalas för korruption?

Stockholms stads yviga kulturborgarråd har återigen hamnat i blåsväder. Den här gången gäller det turerna kring Tele2 Arena i södra Stockholm som invigdes så sent som i augusti.

Expressen har i veckan avslöjat att nöjesbolaget Anschutz Entertainment Group, AEG, våren 2009 bjöd Madeleine Sjöstedt på biljetter till en show med Bette Midler i Las Vegas, en konsert i Los Angeles med Prince, och att de tidigare bjudit henne på flera NHL-matcher och en NBA-match i Boston och Phoenix.

Ett halvår senare slöt Stockholms stad ett förmånligt avtal med AEG för driften av Tele2 Arena.

Nu har riksenheten mot korruption meddelat att man överväger att inleda en förundersökning mot Sjöstedt.

I dag publicerar Expressen även uppgifter om att upphandlingen av arenadriften inte har skötts enligt regelverket. Konsertjätten Live Nation, som förlorade upphandlingen mot AEG, menar att de aldrig fick en sportslig chans att lägga ett bud.

På Twitter skriver oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S): “Mig veterligen gjordes ingen upphandling av arenadriften, utan stan sålde sitt evenemangsbolag (Stockholm Globe Arenas, som 2008 såldes till AEG, reds anm,). För att slippa upphandla.”

Madeleine Sjöstedt marknadsförde Tele2 Arena som en arena som inte ska belasta skattebetalarna och att det är ett ekonomiskt hållbart projekt. På sin blogg har hon skrivit: ”grundförutsättningen för den nya arenan är att den ska vara skatteneutral”

Men källor som Dagens Arena har talat med beskriver avtalet mellan staden och AEG som ett “självmordskontrakt”. Kontraktet är omsättningsbaserat, vilket innebär att nöjesbolaget betalar hyra i förhållande till vad de tjänar på evenemangen. Den ekonomiska risken står stockholmarna för.

Tele2 Arena, som kostade drygt tre miljarder kronor att bygga, beräknas gå med förlust innan den förväntas göra break-even 2018. Förlustbeloppet tros landa på 300 miljoner kronor, uppger Dagens Nyheter. Omsätts det till lärartjänster handlar det om drygt 430 stycken.

I dag går oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) ut i Expressen och uppmanar Sjöstedt att ta en timeout. “Jag ser det som en självklarhet att Madeleine Sjöstedt tar en timeout tills den här frågan är utredd”, säger hon.

Med en eventuell förundersökning om korruption växer härvan kring Tele2 Arena. Många frågetecken behöver rätas ut. Likheterna med skandalaffärerna som kantat Friends Arena i Solna –  korruption, skenande kostnader och politiska konflikter – blir allt fler. Men Madeleine Sjöstedt vill inte svara på några frågor till Expressen. Det visar på behovet av en oberoende granskning av turerna kring arenan.