Svenskarna älskar sin demokrati, konstaterar Jonas Nordling.

FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling kollar in synen på demokratin runt om i världen. Och noterar att svenskar är nöjdast.

I tider av virusskräck och migrationsrädsla så kan det vara nyttigt att ta temperaturen på demokratin runt om i världen. Därför passar det ju bra att amerikanska Pew Research Center precis släppt sin årliga rapport om globala attityder. Där kartläggs läget i 34 länder utifrån demokratiska värderingar och medborgarnas nöjdhet. Sverige är dessutom passande nog ett av dessa länder.

Så, vad får vi veta?  Ja, Sverige är till exempel det europeiska land i undersökningen där flest anser att politiker bryr sig om medborgarna. Och även när det gäller övertygelsen att det gör skillnad att rösta är vi Europa-etta.

Men framför allt: Sverige är det land där allra flest är nöjda med demokratin. Av alla undersökta länder i hela världen. Se själv:

 

Så mycket gillar medborgarna sin egen demokrati runt om i världen, enligt Pew Research Center.

 

Det var väl kul? Det bör ju trots allt finnas få andra tävlingar där en så gärna vill vinna guld som denna?

Sedan är det förstås som vanligt när det handlar om statistik. Du kan använda den för ditt eget syfte, och ifrågasätta urvalet om resultaten känns besvärande. Sverige är till exempel också det land i undersökningen där flest anser att jämställdhet mellan kön är viktigt. Men vi är också ett land där färre än genomsnittet anser att religionsfrihet är viktigt. Och det är framför allt de som röstar på SD som inte ser det som en viktig fråga. Faktiskt färre än väljarna inom något annat europeiskt högerpopulistiskt parti, enligt Pew Research Center.

Själv gläds jag åt att svenskarna är på pallplats även när det gäller att värdesätta en fri press, slagen endast av Grekland. 82 procent av oss anser att det är mycket viktigt att medier kan rapportera vad som händer. (Medianen i världen är förvånansvärt nog endast 64 procent.) Därför lär svenska medborgare ha lätt att acceptera att staten nu ger 600 miljoner i presstöd till 72 svenska tidningar, varav en del rätt stora drakar.

En redaktion som dock står helt utanför presstödet är Dagens Arena. Vi är helt oberoende av statligt stöd, vilket känns bra. Men vi är samtidigt helt beroende av dig, och alla andra som stöttar oss. Och det känns förstås ännu bättre.

Nu har vi svart på vitt att svensken är nöjd med sin demokrati, och att en fri press är av stor vikt i vår vardag. Och vi vet att det hänger ihop.

Ha en bra helg!

Jonas Nordling
chefredaktör

 

PS. Här kan du bli vår supporter, om du inte redan är det.