Politiker ska inte längre ha möjlighet att lyfta full pension redan vid 50 års ålder om de vid den åldern lägger av med politiken. Det förslaget ställde sig styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bakom i helgen. Lagom till valen nästa år kommer kommuner och landsting att kunna anta en ny modell för omställningsstöd för nytillträdda förtroendevalda.

– Det nya förslaget innebär ett förändrat fokus från pension till omställning för förtroendevalda, vi vill öka chanserna för personer att kunna gå vidare i sin karriär, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Enligt de nya reglerna kommer den så kallade visstidspensionen att försvinna. Den gjorde det möjligt för människor att lämna politiken och få full pension redan från 50-årsålder – utan några krav på sig att söka nytt jobb. Sveriges Radio gjorde en granskning 2011 som visade att närmare 700 politiker fick visstidspension till en kostnad av 70 miljoner kronor per år.

I framtiden kommer de kommuner och landsting som antar den nya modellen att i stället erbjuda omställningsstöd i form av utbildning och handledning, samt ett ekonomiskt omställningsstöd i maximalt tre år.

Tidigare i år ändrades pensionsreglerna även för före detta riksdagspolitiker. Från och med riksdagsvalet 2014 ska de ledamöter som väljs in för första gången få pension i max två år, och det gäller bara de som suttit i riksdagen i minst åtta år.