Fredrik Reinfeldt har god chans att stjäla många andra högdjurs medieutrymme under Almedalsveckan med eftermiddagens presskonferens. “Det blir inga skattesänkningar 2011”, inledde Reinfeldt med. Det är ett uppseendeväckande besked från en moderat statsminister i en valrörelse som kommer bli allt tätare och hetare.

Reinfeldt menar att svenska väljare letar efter företrädare som visar “balans och måttfullhet”, inte politiker som vill investera. Det är ett kaxigt påstående när arbetslösheten är uppåt 9 procent och visar på en grov cynism hos statsministern. Enligt Reinfeldt vill väljarna inte se investeringar som bidrar till fler jobb, vi väljare ser hellre att Sverige ligger etta på EU:s statsskuldsavbetalningslista. Som om vi på allvar skulle tycka att det är viktigare.

Statsskulden förresten. Reinfeldt skryter om att den har minskat från 46 procent till 41 procent under mandatperioden. I praktiken handlar den om att den borgerliga regeringen betalat av lika mycket som man sålt ut bolag för. Inte lika imponerande. “De offentliga finanserna är kanske de bästa i EU”, säger Reinfeldt. Kan ha att göra med att han tog över de kanske starkaste finanserna i EU från den förra regeringen.

Reinfeldt vill att väljarna ska se honom som ansvarsfull och statsmannamässig. Han säger sig stå över särintressen. Man undrar stilla vad han då är intresserad av och om Moderaterna plötsligt inte är ett parti som driver frågor. Får se om han pratar om det i kväll.