Att läsa Svenska Dagbladets Brännpunkt på tisdagen är en smått absurd upplevelse. På fullt allvar menar ett antal moderata kommunpolitiker – flera av dem företrädare för några av våra rikaste kommuner – att regeringen under flyktingkrisen lämnat dem i sticket.

Klagosången handlar om en stark vilja slippa undan att ta emot människor som flyr till vårt land.

Ta Lomma som exempel, vars kommunstyrelseordförande Anders Berngarn, har undertecknat debattartikeln. Hittills i år har kommunen tagit emot åtta flyktingar.

Samtidigt är Lomma en av de kommuner med lägst arbetslöshet i Sverige. Förmodligen är kommunen bättre rustad att ta emot människor som flytt för sina liv än många andra.

Lika falskt klingar klagosången från Vellinge. Den välbeställda M-kommunen har tagit emot sju flyktingar i år. Så vad sägs om att bygga lite billiga bostäder för att underlätta mottagandet?

Kommunföreträdarna gnäller också över att Löfven inte vill diskutera de moderata förslagen om införande av gränskontroller och temporära uppehållstillstånd. Två symbolpolitiska förslag som kostar mer än de smakar.

Om vi för en stund tar förslaget om gränskontroller på allvar. Säg att vi upprättar kontroller vid Öresundsbron. Tänk er arbetsbelastningen för att kontrollera samtliga som reser över bron. Tänk er kostnaderna för kontrollerna. Det kommer inte dröja länge innan vi börjar se stickprover – och vilka tror ni det är som kommer att kontrolleras då? Det kallas rasprofilering.

Temporära uppehållstillstånd må signalera hårdare tag. Men det är ett förslag som bara skapar mer administration för Migrationsverket samtidigt som det skapar större osäkerhet för dem som utsätts. Det kommer knappast leda till en förbättrad integrationspolitik – utan är ett kortsiktigt och populistiskt förslag.

Så nej, också moderata väljare borde dra en lättnadens suck för att Stefan Löfvens regering håller emot. Eller som  Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson skriver i dag: Sluta luras om flyktingkrisen.

Flyktingkrisen är en enorm utmaning. Det kommer inte finnas ett enskilt förslag som löser den situation vi nu står inför. Däremot kommer det krävas många mindre åtgärder – och däribland ryms både att alla kommuner måste ta emot flyktingar liksom jobb i skogsnäringen.

Här behövs också ett seriöst bidrag från våra rika M-kommuner. Så skärpning, nu!