Bloggen

Blogg 09 Feb, 2009

Déjà vu-upplevelse

Jag läser sex sidor i Aftonbladet i dag om hur gamla lurats att placera sina besparingar i obligationer som egentligen var lån och som nu hamnat i skuld. För mig är detta en déjà vu-upplevelse. I min bok Dansen kring guldkalven skrev jag ett kapital om lurade pensionärer, som inte förstått vad den munvige bankiren sagt. Nu skämdes de över att häfta i skuld, så mycket att de inte ens velat tala med sina barn om det. Eftersom det var så skämmigt att inte ha förstått vad en option är, antog jag att det fanns ett stort mörkertal av lurade, utöver de tjugotal fall på en enda liten sparbank, som jag tittat närmare på.

På Svenska Dagbladets ledarsida fanns då en kärnfull avsågning av min bok under rubriken Elmbrant gör inte sitt jobb. Recensenten var bland annat missnöjd med att jag påstått att många sparare skulle ha drabbats av den dåvarande börskraschen. Den som skrev så på hösten 2005 på SvD:s ledarsida hette Joakim Stymne och var chefekonom och Head of Strategy and Economics på den svenska avdelningen av den isländska banken Kaupthing. En bank som sedermera hamnat på fallrepet.

Nu läser jag i dagens Aftonbladet att 4 000 kunder kan ha lockats att köpa obligationer utan att få veta att de också var lån och att det kommit en flod av anmälningar om de här placeringarna, som Acta Kapitalförvaltning gjort och som Kaupthing paketerat åt dem. Kanske skulle SvD:s ledarsida satsa på en artikel med rubriken "Kaupthing gör inte sitt jobb". Rubriken "Stymne gör inte sitt jobb" blir väl inte aktuell, eftersom han lämnat Kaupthing och numera är statsekreterare hos biståndsminister Gunilla Carlsson.

BE

Blogg 09 Feb, 2009

Diskussionen fortsätter

Daniel Suhonen, chefredaktör för Tvärdrag, har svarat på mitt blogginlägg, som ju var ett svar på hans ledare. Jonas har också engagerat sig i diskussionen om arbetarrörelsen och medier. Många turer. Hur som helst så tror jag att vi i grunden är överens om mediepolitiken: Arbetarrörelsen suger!

Till skillnad från Daniel tror jag dock att man bör släppa tanken på en papperstidning och satsa stort på webben. Papperstidningar är oöverträffliga i vissa hänseenden – där har Daniel rätt. Men om man bara vill inse att det aldrig kommer att bli någon ny Arbetet, så kanske man kommer vidare. Släpp traumat, liksom. Om man håller fast vid drömmen om en papperstidning kommer arbetarrörelsen aldrig inse att nätet har sina fördelar och satsa stort där. Räckvidden behöver inte bli mindre, nästan alla har datorer hemma nu för tiden.

En sak till är vi överens om: Det blir varken papper eller nät än på många decennier. Deprimerande.

Blogg 08 Feb, 2009

Dagens Arena 2.0

Äntligen är nya Dagens Arena här! Efter att ha varit i gång i ett år och tre månader var det dags för en uppfräschning av sidan. Kärnan är fortfarande den dagliga ledaren, som du kan få levererad till mejlboxen varje morgon. Av de nya inslagen är förstås redaktionsbloggen roligast. Här kommer det att finnas politiska reflektioner och en inblick i vardagen på Drottninggatan 83. Det känns också bra att presentera vår egen bloggroll, med utvalda skribenter som vi tycker är angelägna, skarpa och helt nödvändiga i det politiska samtalet. Det är bloggare, ledar- och kulturskribenter – alla med hjärtat till vänster om mitten. Slutligen har vi också ett kalendarium med Arenagruppens olika arrangemang.

NB

Blogg 06 Feb, 2009

Arbetarrörelsen och medier – samma gamla visa

Tvärdrags Jens Lundberg och Daniel Suhonen skriver i senaste numret en intressant ledare om arbetarrörelsen och medier. Det vilar ett märkligt drag över texten: Ingenstans kan man läsa ordet Internet. Nätet. Webben. De nämner inte ens att Efter Arbetet, en ny veckotidning i Skåne, startades som nättidning för flera år sen. De nämner inte att det faktiskt har gjorts nysatsningar, exempelvis Dagens Arena. De nämner inte att opinionsbildningslandskapet i och med bloggarna ser helt annorlunda ut nu jämfört med för, säg, tio år sedan.

De skriver "nytändning av mediesträvanden från vänstern" och tänker bara gammal vanlig papperstidning. Mycket märkligt. Dessa herrar är födda 1980 respektive 1979.

Jag håller självklart med om deras kritik mot arbetarrörelsens oförmåga att hantera och göra något åt den borgerliga mediehegemonin. Men kanske är det dags att komma ifrån låsningarna genom att tänka nytt. Och detta pratar jag vidare om på ett seminarium här, med bland andra Bo Bernhardsson, Anne-Marie Lindgren och Bo Sahlin.

NB

PS. Jonas Morian skriver som vanligt också intressant om detta ämne. Här.

Blogg 06 Feb, 2009

Maud tårar

Var det bara jag som såg att Maud Olofsson var på vippen att börja gråta på presskonferensen om energiöverenskommelsen? Kanske för att hon då insåg hur långt bort hon tagit Centern från partiets ursprung. Eller så kom hon till insikt om vad det faktiskt innebär att hon säger ja till kärnkraft för sina "barn och barnbarns skull". Varsågod att hantera vårt avfall.

Blogg 06 Feb, 2009

M.

Det finns vad jag vet bara två personer som fortfarande säger Mellersta Östern, Carl Bildt och Hans Blix. Kan någon hälsa dem att det numera heter Mellanöstern? Efterkrigstiden ringde och ville ha sitt språkbruk tillbaka.

NB

Blogg 06 Feb, 2009

Borg och bankerna

Det vilar något patetiskt över Anders Borgs bankpolitik. Vissa dagar talar han i skarpa ordalag om girighet, andra dagar, som i tisdags, viftar han bevekande med tjocka sedelbuntar. Borg har inte insett att man inte kan be bankerna att vara goda eller muta dem till det, för det är inte deras uppgift att vara det. Det finns bara en väg. Politikerna ska tvinga dem att ta större samhällsansvar genom att skärpa regelverket eller förstatliga dem.

BE

Blogg 06 Feb, 2009

Välkomna!

Här kan ni följa Dagens Arenas redaktionsblogg. Det blir högt och lågt.

NB