Bloggen

Blogg 06 feb, 2009

Arbetarrörelsen och medier – samma gamla visa

Tvärdrags Jens Lundberg och Daniel Suhonen skriver i senaste numret en intressant ledare om arbetarrörelsen och medier. Det vilar ett märkligt drag över texten: Ingenstans kan man läsa ordet Internet. Nätet. Webben. De nämner inte ens att Efter Arbetet, en ny veckotidning i Skåne, startades som nättidning för flera år sen. De nämner inte att det faktiskt har gjorts nysatsningar, exempelvis Dagens Arena. De nämner inte att opinionsbildningslandskapet i och med bloggarna ser helt annorlunda ut nu jämfört med för, säg, tio år sedan.

De skriver "nytändning av mediesträvanden från vänstern" och tänker bara gammal vanlig papperstidning. Mycket märkligt. Dessa herrar är födda 1980 respektive 1979.

Jag håller självklart med om deras kritik mot arbetarrörelsens oförmåga att hantera och göra något åt den borgerliga mediehegemonin. Men kanske är det dags att komma ifrån låsningarna genom att tänka nytt. Och detta pratar jag vidare om på ett seminarium här, med bland andra Bo Bernhardsson, Anne-Marie Lindgren och Bo Sahlin.

NB

PS. Jonas Morian skriver som vanligt också intressant om detta ämne. Här.

Blogg 06 feb, 2009

Maud tårar

Var det bara jag som såg att Maud Olofsson var på vippen att börja gråta på presskonferensen om energiöverenskommelsen? Kanske för att hon då insåg hur långt bort hon tagit Centern från partiets ursprung. Eller så kom hon till insikt om vad det faktiskt innebär att hon säger ja till kärnkraft för sina "barn och barnbarns skull". Varsågod att hantera vårt avfall.

Blogg 06 feb, 2009

M.

Det finns vad jag vet bara två personer som fortfarande säger Mellersta Östern, Carl Bildt och Hans Blix. Kan någon hälsa dem att det numera heter Mellanöstern? Efterkrigstiden ringde och ville ha sitt språkbruk tillbaka.

NB

Blogg 06 feb, 2009

Borg och bankerna

Det vilar något patetiskt över Anders Borgs bankpolitik. Vissa dagar talar han i skarpa ordalag om girighet, andra dagar, som i tisdags, viftar han bevekande med tjocka sedelbuntar. Borg har inte insett att man inte kan be bankerna att vara goda eller muta dem till det, för det är inte deras uppgift att vara det. Det finns bara en väg. Politikerna ska tvinga dem att ta större samhällsansvar genom att skärpa regelverket eller förstatliga dem.

BE

Blogg 06 feb, 2009

Välkomna!

Här kan ni följa Dagens Arenas redaktionsblogg. Det blir högt och lågt.

NB