Bloggen

Blogg 15 Feb, 2009

Stryk Akademi ur bokhandeln

Ulf Lindstrand, Akademibokhandelns vd, sa till tidningen Svensk Bokhandel sex veckor efter att han tillträtt, att han uppfattar bokbranschen som "ganska konservativ". Det var snabbt uppfattat av någon som tidigare inte har jobbat inom bokbranschen. Hans lösning är att endast böcker med massupplaga ska säljas och det "smalare" sortimentet plockas bort. Fler deckare, det är precis vad vi behöver.

NB

Blogg 12 Feb, 2009

Borgs metaforer

Anders Borg fortsätter med sina krystat folkliga metaforer. I dagens Metro säger han så här: "I ett nationellt nödläge sitter vi alla i samma båt. Då är det naturligtvis viktigt att alla hjälper till vid årorna."

Det intressanta är att metaforens upphovsman är Vilhelm Moberg och han sa ungefär så här: När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, det betyder att det är du som ska ro.

Blogg 12 Feb, 2009

Idiotkapitalism

Bonusar är maktmissbruk som liknar korruption. Statens stöd till bankerna höjer deras vinster snarare än hjälper kunderna. Absurt höga avkastningskrav i börsföretagen har skapat finansiella bubblor.

Denna hårda systemkritik kommer från ett antal tunga föredettingar i näringslivet i en artikel på DN Debatt i dag. Att de flesta av dem som skrivit under på de här åsikterna gissningsvis röstar borgerligt är ingen konstigt alls. Det visar bara att bonusar och andra sätt för företagsledarna och bankdirektörerna att berika sig själva är dålig ekonomi, helt enkelt. Det löser inga problem, skapar bara många nya.

Om det alltså inte behöver vara en vänsterståndpunkt att vara tveksam till "idiotkapitalismen", som en truckförare i Gnosjö kallade det för i "Uppdrag Granskning" i går, varför vill så få ledande socialdemokrater höja rösten?

BE

Blogg 11 Feb, 2009

A-kassan gröps ur

TCO presenterar studien Svensk A-kassa i strykklass. Den visar att den svenska arbetslöshetsförsäkringen inte täcker upp för medelinkomster. Sverige har många karensdagar. Försäkringen omfattar  inte längre de breda medelinkomstgrupperna. Försämringarna i ersättningsnivåerna (under den borgerliga regeringen) och oviljan att höja taket (gäller även tidigare socialdemokratiska regeringar) har i praktiken inneburit att inkomstbortfallsprincipen urholkats. Vi är på väg mot ett grundtrygghetssystem utan att något medvetet beslut om skifte av politik och inriktning fattats. Grundvalen för hela socialförsäkringssystemet håller på att erodera. Läs TCO:s rapport här.

HAB

Blogg 10 Feb, 2009

He's got Balls

Storbritanniens skolminister och en av Gordon Browns närmaste i regeringen, Ed Balls, sa nyligen att den ekonomiska kris vi nu upplever är värre än den på 1930-talet och att vi kommer att känna efterskalv i femton år till. Det skriver Nigel Morris i The Independent. Balls påminner också om vilken typ av politik som formerades efter trettiotalskrisen och att det kan bli värre nu.

Allt medan den svenska regeringen dels länge förnekade att vi ens befinner oss i kris och dels vägrar ge besked om hur de ska hantera Sverigedemokrater i riksdagen.

Blogg 10 Feb, 2009

Släng upphandling på soptippen

Sopåkarnas strejk i Stockholm är slut. Upphovet till den vilda konflikten är att ett företag, Liselotte Lööf AB, för att vinna en upphandling med Stockholm stad, i strid med kollektivavtalet, sänkt löner och försämrat arbetsvillkoren. Nu framgår det också att Skatteverket har inlett en brottsutredning mot Liselotte Lööf AB . Man misstänker att falska fakturor skrivits för fem miljoner kronor för att klara lönerna.

Sopkonflikten visar det absurda i dagens upphandlingsbestämmelser. Entreprenader, som förutsätter avtalsbrott och fakturafiffel för att få kalkylen att gå ihop, ska inte få finnas. Borgarrådet Ulla Hamilton (M) bör slänga Liselotte Lööf AB på soptippen.

BE

Blogg 10 Feb, 2009

Pensionsfiaskot

Att pensionerna nästa år sänks med cirka 400 kronor har det pratats en del om på sistone. Däremot är det nästan knäpptyst i debatten om att 200 miljarder kronor, en fjärdedel av AP-fondernas värde, har raderats ut av börsfallet. Därför blev jag glad när Göran Rosenberg i sin krönika i Dagens Nyheter i dag säger sanningen om den riskabla placeringspolitiken.

Läs också min artikel i samma ämne i det alldeles nyutkomna numret av Arena.

BE

Blogg 09 Feb, 2009

Déjà vu-upplevelse

Jag läser sex sidor i Aftonbladet i dag om hur gamla lurats att placera sina besparingar i obligationer som egentligen var lån och som nu hamnat i skuld. För mig är detta en déjà vu-upplevelse. I min bok Dansen kring guldkalven skrev jag ett kapital om lurade pensionärer, som inte förstått vad den munvige bankiren sagt. Nu skämdes de över att häfta i skuld, så mycket att de inte ens velat tala med sina barn om det. Eftersom det var så skämmigt att inte ha förstått vad en option är, antog jag att det fanns ett stort mörkertal av lurade, utöver de tjugotal fall på en enda liten sparbank, som jag tittat närmare på.

På Svenska Dagbladets ledarsida fanns då en kärnfull avsågning av min bok under rubriken Elmbrant gör inte sitt jobb. Recensenten var bland annat missnöjd med att jag påstått att många sparare skulle ha drabbats av den dåvarande börskraschen. Den som skrev så på hösten 2005 på SvD:s ledarsida hette Joakim Stymne och var chefekonom och Head of Strategy and Economics på den svenska avdelningen av den isländska banken Kaupthing. En bank som sedermera hamnat på fallrepet.

Nu läser jag i dagens Aftonbladet att 4 000 kunder kan ha lockats att köpa obligationer utan att få veta att de också var lån och att det kommit en flod av anmälningar om de här placeringarna, som Acta Kapitalförvaltning gjort och som Kaupthing paketerat åt dem. Kanske skulle SvD:s ledarsida satsa på en artikel med rubriken "Kaupthing gör inte sitt jobb". Rubriken "Stymne gör inte sitt jobb" blir väl inte aktuell, eftersom han lämnat Kaupthing och numera är statsekreterare hos biståndsminister Gunilla Carlsson.

BE

Blogg 09 Feb, 2009

Diskussionen fortsätter

Daniel Suhonen, chefredaktör för Tvärdrag, har svarat på mitt blogginlägg, som ju var ett svar på hans ledare. Jonas har också engagerat sig i diskussionen om arbetarrörelsen och medier. Många turer. Hur som helst så tror jag att vi i grunden är överens om mediepolitiken: Arbetarrörelsen suger!

Till skillnad från Daniel tror jag dock att man bör släppa tanken på en papperstidning och satsa stort på webben. Papperstidningar är oöverträffliga i vissa hänseenden – där har Daniel rätt. Men om man bara vill inse att det aldrig kommer att bli någon ny Arbetet, så kanske man kommer vidare. Släpp traumat, liksom. Om man håller fast vid drömmen om en papperstidning kommer arbetarrörelsen aldrig inse att nätet har sina fördelar och satsa stort där. Räckvidden behöver inte bli mindre, nästan alla har datorer hemma nu för tiden.

En sak till är vi överens om: Det blir varken papper eller nät än på många decennier. Deprimerande.

Blogg 08 Feb, 2009

Dagens Arena 2.0

Äntligen är nya Dagens Arena här! Efter att ha varit i gång i ett år och tre månader var det dags för en uppfräschning av sidan. Kärnan är fortfarande den dagliga ledaren, som du kan få levererad till mejlboxen varje morgon. Av de nya inslagen är förstås redaktionsbloggen roligast. Här kommer det att finnas politiska reflektioner och en inblick i vardagen på Drottninggatan 83. Det känns också bra att presentera vår egen bloggroll, med utvalda skribenter som vi tycker är angelägna, skarpa och helt nödvändiga i det politiska samtalet. Det är bloggare, ledar- och kulturskribenter – alla med hjärtat till vänster om mitten. Slutligen har vi också ett kalendarium med Arenagruppens olika arrangemang.

NB

Blogg 06 Feb, 2009

Arbetarrörelsen och medier – samma gamla visa

Tvärdrags Jens Lundberg och Daniel Suhonen skriver i senaste numret en intressant ledare om arbetarrörelsen och medier. Det vilar ett märkligt drag över texten: Ingenstans kan man läsa ordet Internet. Nätet. Webben. De nämner inte ens att Efter Arbetet, en ny veckotidning i Skåne, startades som nättidning för flera år sen. De nämner inte att det faktiskt har gjorts nysatsningar, exempelvis Dagens Arena. De nämner inte att opinionsbildningslandskapet i och med bloggarna ser helt annorlunda ut nu jämfört med för, säg, tio år sedan.

De skriver "nytändning av mediesträvanden från vänstern" och tänker bara gammal vanlig papperstidning. Mycket märkligt. Dessa herrar är födda 1980 respektive 1979.

Jag håller självklart med om deras kritik mot arbetarrörelsens oförmåga att hantera och göra något åt den borgerliga mediehegemonin. Men kanske är det dags att komma ifrån låsningarna genom att tänka nytt. Och detta pratar jag vidare om på ett seminarium här, med bland andra Bo Bernhardsson, Anne-Marie Lindgren och Bo Sahlin.

NB

PS. Jonas Morian skriver som vanligt också intressant om detta ämne. Här.

Blogg 06 Feb, 2009

Maud tårar

Var det bara jag som såg att Maud Olofsson var på vippen att börja gråta på presskonferensen om energiöverenskommelsen? Kanske för att hon då insåg hur långt bort hon tagit Centern från partiets ursprung. Eller så kom hon till insikt om vad det faktiskt innebär att hon säger ja till kärnkraft för sina "barn och barnbarns skull". Varsågod att hantera vårt avfall.

Blogg 06 Feb, 2009

M.

Det finns vad jag vet bara två personer som fortfarande säger Mellersta Östern, Carl Bildt och Hans Blix. Kan någon hälsa dem att det numera heter Mellanöstern? Efterkrigstiden ringde och ville ha sitt språkbruk tillbaka.

NB

Blogg 06 Feb, 2009

Borg och bankerna

Det vilar något patetiskt över Anders Borgs bankpolitik. Vissa dagar talar han i skarpa ordalag om girighet, andra dagar, som i tisdags, viftar han bevekande med tjocka sedelbuntar. Borg har inte insett att man inte kan be bankerna att vara goda eller muta dem till det, för det är inte deras uppgift att vara det. Det finns bara en väg. Politikerna ska tvinga dem att ta större samhällsansvar genom att skärpa regelverket eller förstatliga dem.

BE

Blogg 06 Feb, 2009

Välkomna!

Här kan ni följa Dagens Arenas redaktionsblogg. Det blir högt och lågt.

NB