Bloggen

Blogg 24 feb, 2009

Uteslutningsordet

Läs Ülkü Holago i dagens Svd! Please. Hon fortsätter fråga makthavare vad de menar när de säger "vi". Vilka ingår i detta lilla ord när kriminalpolisens chef sprider historiska myter om Sverige? Pomovänstern tjatade år ut och år in om att alltid ringa i larmklockan när någon sade "vi" i samtal om invandring, globalisering och kosmopolitik. Det fick effekt ett tag. Men nu verkar det fritt fram igen.

PW 

Blogg 23 feb, 2009

Slöseriet Nuder

Om Hillary Clinton kunde acceptera att bli utrikesminister under sin forna fiende Barack Obama, borde Pär Nuder kunna acceptera att bli utrikesminister under Mona Sahlin. Det är synd att han tackade nej till erbjudandet och nu försvinner från riksdagen. Nuder är en smart och skicklig politiker och – om han får tänka fritt – en stor ideolog. Men med bitterhet kommer man inte långt.

NB

Blogg 23 feb, 2009

Fan tro't

Allvarligt talat, var det någon mer än Maud Olofsson (och möjligtvis Sven Otto Littorin) som trodde på att arbetsgivarna skulle erbjuda heltid till sina deltidsanställda, bara för att möjligheten till a-kassa på deltid försvann? A-kassan och de anställdas ekonomiska situation vid sidan av arbetet är knappast arbetsgivarnas bekymmer, det är regeringens.

NB

Blogg 20 feb, 2009

Kommunikationskriget

Hörde Patrik Westander häromdagen i Studio Ett slå fast att regeringen har vunnit kommunikationskriget så här långt. Och inledningsvis kan det ligga något i det. Punkt ett var att lägga skulden på det amerikanska bilföretaget. Punkt två var att tala om att skattebetalarnas pengar inte ska gå till bilindustrin utan till sjukvård. I medie- och kommunikationsbubblan i Stockholm har den typen av retoriska bilder en viss genomslagskraft. Men jag tror att situationen är annorlunda i Trollhättan och Västsverige. Det är där de blivande arbetslösa befinner sig. Det är där de hotade företagen verkar.

Ännu ett utspel i mediebubblan i 08-land stod Expressens ledarsida för i går när den krävde att facket skulle köpa Saab. Fackföreningsätaren Maud Olofsson hoppade på samma tåg i går i en teveintervju och anklagade IF Metall för att inte ta ansvar. Det är nog en våt dröm för Maud Olofsson att IF Metall tömmer sina strejkkassor och satsar pengarna i Saab.

Dessvärre illustrerar allt detta att själva sakfrågan kommer i skymundan för partitaktik och ideologiska mediala positioneringar. Jag tror att det är sådant som föder politikerförakt bland väljare i allmänhet och i synnerhet bland dem som nu riskerar att förlora sitt jobb.

HAB

Blogg 19 feb, 2009

Aftonbladets småputtriga "granskning"

Jag läser Jan Guillous så kallade "granskning" av Sverigedemokraterna (Aftonbladet). Guillou följer partiledaren Jimmie Åkesson under ett antal möten. SD är troligen mer än tacksamma för den reklam de får i Skandinaviens största tidning. "Granskningen" är snarare ett småputtrigt reportage, med utförliga beskrivningar av hur proper Åkesson är. Guillou bemöter eller ifrågasätter inte myter som Åkesson slänger ur sig, som att "medier förtiger invandrares brottslighet" eller att "välfärden monteras ner för att kunna bära kostnaderna" (för invandring). Guillou ställer inte heller några relevanta följdfrågor, som i det här exempel:

Tror ni att man minskar brottsligheten med hårdare straff?
– Det är inte säkert.

Jaha. Hur kommer det sig att SD föreslår hårdare straff? Vad tror ni följden blir med hårdare straff om man nu inte säkert minskar brottsligheten?

Mycket märkligt reportage. Märkligast av allt är nog chefredaktör Jan Helins inledning till artikeln:

Har du en känsla av att Sverige som du känner det håller på att gå under? Eller att det finns en sanning om Sverige som ingen vågar säga?

Eh. Som taget ur ett SD-dokument. Jag undrar vad Aftonbladet tänker sig uppnå med sin så kallade granskning. Nä, för den som vill ha en riktig granskning av Sverigedemokraterna rekommenderas dessa två böcker.

NB

UPPDATERING: Här är en riktigt granskning av Anna Tiberg i Dagens Arbete.

Blogg 19 feb, 2009

Aldrig glad

Nu har Migrationsverket, enligt SvD, bestämt att överklaga beslutet att Adil Hakimjan ska få asyl. Dom ger sig aldrig. Den banala ondskan, som Hannah Arendt beskrev den, mal på. Alltid med en ny paragraf i omänsklighetens tjänst. Men nu i kostym från Dressman.

Men domstolen behandlar bara överklagandet om fallet har prejudicerande och principiell karaktär. Gör det. Säg ja till hans ansökan en gång till. Tvåla till tjänstemännen.

PW 

Blogg 18 feb, 2009

Dagens citat

They see a president trying to talk about and do something about a problem that they think is important.

Michael Tomasky i Guardian, om varför Barack Obamas utsträckta hand till Republikanerna är en viktig signal till dem som röstade på honom.

NB

Blogg 18 feb, 2009

Tondövhet?

Jag läser en text från AP om GM och alla miljarder företaget begär från den amerikanska regeringen för att överleva. Inget nytt egentligen. Men jag fastnar för artikelns sista mening: GM said all of its major U.S. vehicle launches from 2009 to 2014 would be high-mileage cars and crossovers.

NB

Blogg 17 feb, 2009

Maud tårar del 2

Som jag skrev förra veckan tårades Maud Olofssons ögon när hon förklarade för svenska folket varför hon sviker sina tidigare ideal i kärnkraftsfrågan. Magnus Ljungkvist påminner om att det inte var de första tårarna hon fällt i frågan. Han publicerar ett utdrag ur en intervju med Maud Olofsson i Aftonbladet juli 2006:

När grät du senast?
Jag fick en fråga om Tjernobyl nyligen under Företagarnas partiledarutfrågning. Och det där har ju varit ganska långt borta för mig, det har ju gått några år.
– Men så frågade de mig om kärnkraften och…och då kom tårarna… Vi bodde här med barnen och de…var…ju små… (Mauds ögon fylls av tårar och hon får svårt att prata.)
– Den sommaren kunde barnen inte plocka bär, de fick inte plocka svamp…vi var ju rädda för allt de skulle stoppa i munnen. Vi sköt älgar under jakten och grävde ner dem. Hela den där proceduren tog jättehårt på oss…
Maud går till diskbänken, river av en rejäl bit hushållspapper och snyter sig.

Tack Magnus för det klockrena tipset! (Magnus är för övrigt upphovsman till även det här fantastiska avslöjandet.)

NB

PS. Läs här intressant om folkomröstningen och de olika linjerna.

Blogg 17 feb, 2009

Oanständigt

Aftonbladet ägnar i dag tre sidor åt att Fredrik Reinfeldts far åtalats för rattfylleri. Tidningens krönikör Lena Mellin skriver: "Man kan hävda att Bruno Reinfeldts misstänkta rattfylla inte har ett dugg med sonen Fredrik att göra. Det har den inte heller". Då så. Varför snaska över tre sidor, om händelsen saknar större betydelse? Det är en oanständig journalistik.

BE

Blogg 17 feb, 2009

Tobias vs Ayaan

Tobias Billström (m) vill att svenska medborgare som fått sitt medborgarskap genom att lämna falska uppgifter när de sökt asyl ska kunna förlora det.

För några år sedan försökte Hollands regering ta ifrån Ayaan Hirsi Ali hennes medborgarskap av just den anledningen. Orsaken var enkel. Hennes skruvade kritik av det mångkulturella som en rasism och av islam (på gränsen till ren islamofobi) var obekväm. Och holländska staten hade inte heller lust att fortsätta betala hennes skydd mot mordhot. 

Då var hon hjälte bland borgerliga. Nu tycker plötsligt Billström att det varit rätt att ta hennes medborgarskap och pass. Det går snabbt när svenskdemokrater svänger.

Och det precis som i fallet Ayaan Hirsi Ali det grundlagsvidriga förslaget kommer användas om det vinner majoritet: för att rensa ut politiskt obekväma. 

PW 

Blogg 17 feb, 2009

Nationalmoderaterna i farten

Henrik Brors, som levererar "analyser" i DN, anklagar i dag återigen Mona Sahlin för nationalism (artikeln verkar ej finnas på nätet). Han måste ha missat Moderaternas nationalistiska drapa i sin egen tidning. Det finns mycket att säga. I vredesmod nöjer jag mig med detta:

Billström & Co skriver att Sverige misslyckas med att "sätta utomeuropeiska invandrare i arbete". Voffo gör di på detta viset och omyndigförklarar människor som söker arbete men utestängs på grund av sina namn och sin hud- och hårfärg? D-i-s-k-r-i-m-i-n-e-r-i-n-g heter det, ministern!

Vad är "svenska grundläggande spelregler"? Kan Billström vara god och stylta ner dem på ett papper, så att vi vet. Vad är en "överetablerad kommun"? Stockholm med fler än 100 000 personer i bostadskö? Hur många medborgarskap har givits på "felaktiga grunder"? Kan vi få veta fakta angående detta (troligen inbillade) problem som hotar nationen?

Pust. Det är så dumt. Läs Ali, som i sitt PS får stå för analysen eftersom jag är för arg. och Devrim i Arena.

NB

UPPDATERING: Läs Qaisar Mahmood på Newsmill och hör honom i radions Kulturnytt.

Blogg 17 feb, 2009

Piratbyrån och medeltiden

Läs Nanok Bies träffsäkra analys av Pirate Bay-rättegången i Metro! (Tidningen öppnas i pdf, krönikan finns på sidan 10.)

NB

UPPDATERING: PM Nilsson skriver klokt om skillnaden mellan äganderätt och upphovsrätt. Här.