Det finns inte ett enda väderrelaterat ord tillräckligt dramatiskt för att beskriva de strider som just nu pågår inom Sverigedemokraterna. Här har du hela listan. Med bonusmaterial!

Det har varit hektiska dagar för Sverigedemokraternas partiledning.

Inte ett enda väderrelaterat ord är tillräckligt starkt för att beskriva de strider som just nu pågår inom partiet. Volkswagenkrisen kan vara i närheten. #montergate har inget. En av många slutsatser: Sverigedemokraterna läcker som ett såll.


Jimmie Åkessons svärmor lämnar SD – kritiserar ”ledarkult”

Bild: Wikipedia
Bild: Wikipedia

Riksdagsledamoten Margareta Larsson, även känd för sitt mattehuvud, tillika Jimmie Åkessons svärmor lämnar partiet och blir politisk vilde. Hon menar att ledarkulturen är ohälsosam och riktar hård kritik mot SD-topparna Richard Jomshof och Mattias Karlsson.

”Har man den här attityden, den här otäcka hierarkin och maktstrukturen och det här partiet en dag får regeringsmakten – då vill inte jag vara med längre. Det bävar jag för.”

Jessica Ohlson, ordförande för ungdomsförbundet SDU, som tidigare kritiserat maktfullkomligheten i partiledningen och även uteslutits ur partiet, kommenterar svärmoderns drag:

”Familjemiddagarna blir nog inte så trevliga framöver.”


Kinnunen åtalas för grovt skattebrott
sd kinnunen
Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Han åtalas misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, rapporterar Aftonbladet. Enligt myndigheten rör det sig om mycket stora belopp som Kinnunen som styrelseledamot i SD-bolaget Samtid och framtid, ska ha fifflat bort.

Martin Kinnunen själv nekar till brott. Och partiledningens förtroende för riksdagsledamoten är intakt.

SD:s före detta kassör och ekonomichef Per Björklund åklagas för medhjälp till grovt skattebrott. På onsdagen framkommer, via läckta mejl, att partiledningen planerat att lägga all skuld på Björklund.


Massövervakningsskandal

Bild: Freeimages.com
Bild: Freeimages.com

Aftonbladet avslöjar att Sverigedemokraterna övervakar förtroendevaldas, anställdas och politiskt aktivas mejl. Högt uppsatta SD-tjänstemän i har kartlagt läckor och kritiker inom partiet. Siktet var främst inställt mot dem som talat med den antirasistiska stiftelsen Expo och sajten ”Inte rasist men…”

SD:s personalchef Martin Kirchberg kommenterar avslöjandet med att ”Det är helt taget ur luften”. Den före detta partisekreteraren, nu andre vice talman, Björn Söder kräver därpå att personalchefen och IT-ansvarig Edward Plainview avgår.


Sverigedemokraterna råkar vara ärliga
jomshof retorik
På måndagen sprids ett Facebookinlägg där SD:s utsände i Ungern, Erik Almqvist, kritiserar partiet för det han anser är frikostig invandringspolitik.

Partisekreterare Richard Jomshof svarar honom:

”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget”, skriver han.


Kulsprutedamen avgår

Skärmdump SVT
Skärmdump SVT

I början av september skriver kommunpolitikern och nämndemannen Gunilla Schmidt i en diskussion på sociala medier:

Danmark OCH Tyskland drar ner på dagpengen som asylsökande får men INTE Sverige INTE. Klart de vill vidare till Sverige. Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!”

Henrik Vinge, SD:s presschef kommenterar:

“Spontant tycker jag det låter extremt olämpligt. Vi kommer att behöva ta kontakt med den här personen och fråga vad hon menar.”

Partisekreteraren Richard Jomshof:

“Det är inte bra. Det ska man ju inte göra, att ställa sig på bron alltså.”

I söndags meddelande Schmidt att hon lämnar Sverigedemokraterna och sitt uppdrag som nämndeman, men hon behåller sina politiska uppdrag.


Bonusmaterial:
Efter att en 74-årig man
diskuterat SD med sin svägerska ville han visa henne att partiet inte var rasistiskt. Han betalade in en medlemsavgift i hennes namn. Något som inte uppskattades av svägerskan varpå saken hamnade i rätten. Svea hovrätt konstaterar att det rör sig om ofredande att ansluta en person till ett politiskt parti mot hens vilja. Mannen dömdes till dagsböter motsvarande 4 200 kronor.

Utöver SD-kvinnor och det nya ungdomsförbundet Ungsvenskarna (!) har SD ett ytterligare förbund. SD Motor. Ja, du hörde rätt. Syftet med föreningen är att SD ska bli Sveriges mest motorvänliga parti:

”SD Motor är en förening av och för motorintresserade sverigedemokrater och är öppen för alla som vill verka för ett ökat politiskt engagemang bland landets motorintresserade, att stärka motorhobbyns status i samhället samt för Sverigedemokraternas tillväxt.”