Nej, jag var inte i Tampa. Men Republikanernas konvent var en given fond i samband med mina möten i Chicago och Washington DC. Här är exempel på saker som det har snackats om.

1. Vad var tanken med Clint Eastwood? Han pratade med en stol i drygt 12 minuter och tog upp viktig talartid för Mitt Romney. På den viktiga politiksajten Politico hade fem av de sex mest lästa artiklarna dagen efter talet ”Eastwood” och inte ”Romney” i rubriken. Talet anses också ha varit tunt på politiska förslag och innehöll flera felaktigheter. ”Bara” 30 miljoner amerikaner såg talet, jämfört med de 40 miljoner som såg John McCains tal 2008. Och Chris Christie, som höll det ”keynote speech” som skulle vara en hyllning till Romney, talade mest om sig själv. Jon Stewart har haft många högtidsstunder, bland annat under rubriken ”A fistful of awesome”.

2. Fast vad gäller felaktigheter så var vicepresidentkandidaten Paul Ryan ännu värre ute i sitt tal till konventet. Läs den hårda domen från det oberoende institutet FactCheck.org. Nu har också tvingats erkänna att han ljög när han sa att han en gång sprang ett maratonlopp på under tre timmar. Att leka med sanningen och dra ”en juholtare” är som bekant farligt.

3. Republikanska konvent verkar också ha sina otrevliga inslag. Två personer kastade jordnötter på en svart journalist från CNN och skrek till henne att ”det är så här vi matar djur”. En republikansk delegat från Pennsylvania åkte till Disneyworld i samband med konventet och klagade på sin blogg över att en person såg mexikansk ut i en paviljong som skulle representera Amerika (en majoritet av barn som föds i USA tillhör olika minoriteter).

4. De som jobbade med att till exempel städa under konventet hade löner under den amerikanska minimilönen. Och i arenan skrek Republikanerna kontinuerligt ”We built that”, för att bygga en kontrast mot Barack Obama som har talat om att det offentliga (vägar, broar, utbildning) är en förutsättning för den amerikanska drömmen. Fast arenan i Tampa är till 62 procent byggd med statliga medel.

5. Bland de politiska förslag som konventet spikade märks att abort ska förbjudas även i samband med våldtäkt och incest. Och invandring, möjligheten att rösta, samkönade äktenskap? Du kan kolla själv här (Obamakampanjen sammanfattning) samt här (New York Times om hur Republikanerna och även USA dras åt höger).

Kommer talen på Demokraternas konvent i Charlotte ha mindre felaktigheter och vara mer konkreta? Det återstår att se. Jag flyger dit i morgon.

Fotnot: Jag vet såklart att valet inte är avgjort. Republikanerna ska inte underskattas. Och de röda delstaterna i USA är ofta de trevligaste. Men det här var fem punkter som tiggde om att skrivas ned…