Det är helger på gång och Dagens Arenas redaktion tar lite semester. Vi återkommer den 5 januari, då Vänsterpartiet samlas till kongress i Uppsala. Till dess passar vi på att rekommendera några godbitar ur höstens rapportering.

Politiken har under hösten, för att uttrycka sig milt, handlat mer om Håkan Juholt och mindre om statsbudgeten. I oktober kunde Dagens Arena bekräfta att Juholts stab initialt gav Morgan Johansson grönt ljus att ställa sig bakom Ilmar Reepalus förslag om temporära medborgarskap. En nyhet som efter publicering toppade i stort sett alla de stora redaktionernas nätupplagor.

Därmed inte sagt att absolut stiltje har präglat svensk politik. Den borgerliga regeringens hårt kritiserade förändringar i sjukförsäkringssystemen har lett till att människor blir – som det heter – nollklassade. Vad det innebär har Dagens Arena berättat om. Vi har även granskat de ständigt återkommande utspelen från regeringen i frågan.

Samtidigt har avtalsrörelsen rullat fram i full fart, men bakom lyckta dörrar. Fackförbunden och arbetsgivarna har haft hög svansföring. Dagens Arena har skrivit om hur relativt okända allianser mellan fack och arbetsgivare splittrar arbetarrörelsen. Och om vad som egentligen gör att stora tjänstemannafack inte behöver bry sig om en uppluckring i de så omdebatterade turordningsreglerna.

En annan fråga Dagens Arena fått tillfälle att återkomma till rör arbetskraftsinvandringen. Vi rekommenderar ett av höstens första reportage: Historien om varför migranter söker sig från Bulgarien till slitsamt bärplockande i Söderhamn.

I kategorin ”saker som vore riktigt komiska om det inte var för att det faktiskt är sant”, finns kung Carl XVI Gustav och det moderata finanslandstingsrådet i Stockholm, Christer G Wennerholm. Kung Carl förärade den saudiske diktatorn kung Abdullah ett demokratipris. Ingen överraskning kanske. Mer frapperande var att utmärkelsen var ett scoutpris. Dagens Arena frågade Svenska scoutrådet om hur de tror att de barn som är med i scouterna kände, när scoutrörelsen gav ett demokratipris till en diktator. Vad gäller Wennerholm kunde vi konstatera att det han sysslar med är olagligt.

Givetvis har det hänt saker värda att berätta om även utanför Sveriges gränser. I Europa har en farsartad politisk process för att hantera eurons kris bjudit på ständigt tappade hakor. Dagens Arena har skildrat krisen främst ur demokratiaspekter. De av så många omhuldade euroobligationerna, visade sig exempelvis inte vara en särskilt god idé.

I skuggan av den arabiska våren finns Västsahara, ett pinsamt och varigt sår i den högtravande västliga retoriken om demokrati och frihet. Dagens Arena reste dit, för att skildra den konflikt som bubblar under ytan i flyktinglägren.

God läsning och god helg.

/Redaktionen