David Eklind Kloo, Elsa Persson och Jenny Lindahl.

Veckans panelpodd sammanfattar de viktigaste händelserna 2019 – framförallt i politiken, men med en dos kultur. Med David Eklind Kloo och Jenny Lindahl.

Januariavtalet och dess konsekvenser för partierna är ett av de största samtalsämnena i avsnittet. Jenny Lindahl, chef för Arena opinion, konstaterar att även om Stefan Löfven nu uppnått det politiska block han ville har spelplanen förändrats radikalt.

– Stefan Löfven hade sedan länge en plan om ett nytt politiskt block som skulle lösa problemet med att det är svårt att vinna majoritet för ett rödgrönt block, och som gör att man kan regera mer stabilt. Men vad han inte räknade med var att det i världen samtidigt skulle utveckla sig en mycket stark nationalistisk och konservativ strömning inom högern som gör att den här högern han vill samarbeta med har minskat: blocket han tänker sig är kraftigt utmanat, och är till och med mindre i antal väljare. För om man tittat nu i opinionsmätningar är M-KD-SD alltid större än januari-partierna, och ibland större än alla andra partier tillsammans. Så löfvens plan var på pappret kanske bra tidigare, men nu gäller den inte längre, säger Jenny Lindahl.

M och KD verkar trivas i ett läge där Jimmie Åkesson står i centrum, vilket gynnar SD, säger David Eklind Kloo, projektledare på Arena idé.

– Finns det något annat parti än SD nu? Både Moderaterna och Kristdemokraterna verkar ju vara helt nöjda med att vara stödparti till Åkesson. Ulf Kristersson är upprörd å Åkessons vägnar, för att de inte blev inbjudna till samtalen om gängvåld, säger David Eklind Kloo.

David Eklind Kloo hoppas på att det kan ske någon sorts omförhandling av politiken mellan januaripartierna innan mandatperioden är slut.

– Det bästa är om de partier som står bakom januariavtalet fortsätter bära upp det tillsammans, men säger att det har hänt saker, inte minst vad gäller kommunernas ekonomi, så man sätter sig ned och förhandlar om delar av avtalet. Även Socialdemokraterna kan behöva ge upp till exempel familjeveckan och slopa överskottsmålet för att stärka kommunerna, säger David Eklind Kloo.